Kalp krizi 'yağda kızarıyorum' diyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Mart 2007 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ABD'li bilim adamlarından kadınlara uyarı... Daha çok kızartılmış yiyeceklerde ve hamur işlerinde bulunan trans yağlar, kalp krizi riskini üç kat artırıyor

Hamur işleri, kraker ve kızartılmış yiyeceklerde bulunan ve 'trans yağlar' olarak da bilinen hidrojene nebati yağların kalp krizi riskini artırdığı belirlendi. ABD'nin Boston kentindeki Harvard Kamu Sağlığı Okulu tarafından yapılan araştırmada, kanlarındaki trans yağ seviyesi yüksek olan kadınların kalp krizi geçirme riskinin 3 kat fazla olduğu ortaya çıktı.

Bilim adamları, kalp hastalıklarının gelişiminde doğum kontrol hapları, beslenme ve yaşam tarzlarının etkisini ortaya çıkarmayı amaçlayan araştırmada, 1989-1990 yıllarında 32 binden fazla hemşirenin kan örneğini analiz etti. Circulation dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, araştırmacılar, bu dönemi takip eden 6 yıl içinde sağlıklı 327 kadınla karşılaştırılan kadınlardan trans yağ oranı yüksek 166'sının kalp krizi geçirdiğini tespit etti. Kırmızı kan hücrelerindeki trans yağ oranının kötü kolesterolün (LDL) yükselmesi ve iyi kolesterolün (HDL) düşmesiyle bağlantılı olduğu belirlendi.

ABD'de geçen yıl alınan karara göre, New York şehrindeki restoranlarda Temmuz 2007'ye kadar her porsiyonda en fazla 0.5 gr trans yağ kullanılabilecek, 1 Temmuz 2008'de ise trans yağ kullanımı yasaklanacak. Karar, aralarında McDonald's ve Burger King'in de bulunduğu 24 bin işletmeyi kapsıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber