Sigara ve Telekom enflasyonu vuracak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Mart 2007 09:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sigarada vergi artışı ve Türk Telekom'un tarife düzenlemesi, mart ayı itibariyle Merkez Bankası'nın yıllık enflasyon hedefini uyumlu patikadan çıkaracak. Merkez Bankası, sigara ve telekomun mart ayı enflasyonuna 0.6 puan etki edeceğini belirledi. Yıllık yüzde 4 hedefine giden programda mart ayı itibariyle hedefle uyumlu patika olarak belirlenen yıllık yüzde 9.2 oranının tutturulması için ise aylık enflasyonun yüzde 0.6'yı aşmaması gerekecek. Oysa sigara ve Telekom, tek başına bu sınırı dolduracak. Mart ayında enflasyon 1.22'yi aşarsa da Merkez Bankası'nın hükümete mektup yazarak, sapmanın nedenlerini açıklaması gerekecek. Bu durumda, sigara ve telekoma ek olarak enflasyondaki artış oranının 0.62'yi geçmemesi gerekecek.

(ANKA)-Sigarada vergi artışı ve Türk Telekom'un tarife düzenlemesi, mart ayı itibariyle Merkez Bankası'nın yıllık enflasyon hedefini uyumlu patikadan çıkaracak.

Merkez Bankası, sigara ve telekomun mart ayı enflasyonuna 0.6 puan etki edeceğini belirledi. Yıllık yüzde 4 hedefine giden programda mart ayı itibariyle hedefle uyumlu patika olarak belirlenen yıllık yüzde 9.2 oranının tutturulması için ise aylık enflasyonun yüzde 0.6'yı aşmaması gerekecek. Oysa sigara ve Telekom, tek başına bu sınırı dolduracak.

Mart ayında enflasyon 1.22'yi aşarsa da Merkez Bankası'nın hükümete mektup yazarak, sapmanın nedenlerini açıklaması gerekecek. Bu durumda, sigara ve telekoma ek olarak enflasyondaki artış oranının 0.62'yi geçmemesi gerekecek.

İLK DÖNEMDE KRİTİK NOKTAYA GELİNDİ

Merkez Bankası, yıllık enflasyon hedefinin ilk dönem sonucunda, sigara ve Telekom yüzünden kritik noktaya geldi. Merkez Bankası, yılın ilk üç ayı itibariyle hedefle uyumlu patikayı yüzde 9.2 olarak belirledi. İki puan da belirsizlik aralığı koyan Banka, üç aylık dönem itibariyle yıllık enflasyonda belirsizlik aralığı üst sınırını 11.2 olarak belirledi. Merkez Bankası, sigarada şubat ayında yapılan vergi artışının mart ayı enflasyonuna 0.36 puan, telekomun yeni tarifesinin ise 0.24 puan yansıyacağını hesapladı.

ANKA'nın yaptığı hesaplamaya göre, mart ayı enflasyonunda cepte kabul edilen yüzde 0.6'lık sigara ve telekom etkisi ile hedefle uyumlu patika sınırına ulaşılacak. Tüketici Fiyatları Endeksi geçen yıl mart ayında 124.18 olarak gerçekleşti. Şubat ayında ise endeks 136.42 oldu. Mart ayında enflasyon oranı yüzde 0.6 olsa bile endeks 138.09'a çıkacak. Böylece yıllık enflasyon, Merkez Bankası'nın belirlediği hedefle uyumlu patika sınırı olan yüzde 9.2 düzeyinde gerçekleşecek.

ENFLASYON 1.22'Yİ GEÇERSE HÜKÜMETE MEKTUP YAZILACAK

Sigara ve telekomdan kaynaklanan enflasyona diğer kalemlerde 0.62 puan daha eklenirse, aylık enflasyon yüzde 1.22 olacak. Bu durumda endeks, yıllık olarak 124.18'den 138.09'a yükselecek. Bu durumda yıllık enflasyon, belirsizlik aralığının üst sınırı olan 11.2'ya yükselecek. Dolayısıyla, sigara ve telekom etkisi dışında enflasyona 0.62 puanın üzerinde bir ek olursa, yasa gereği Merkez Bankası hükümete bir mektup yazarak, sapmanın gerekçelerini açıklayacak. Banka, enflasyon hedeflemesi sistemi çerçevesinde aynı açıklamayı kamuoyuna da yapacak.

YÜZDE 4 YOLUNDA İLK FİRE

Her durumda, Merkez Bankası'nın yılın ilk üç aylık dönemi için hedefle uyumlu patikası olan yüzde 9.2'nin aşılması bekleniyor. Yüzde 9.2'nin aşılması ile yıl sonu enflasyon hedefi olan yüzde 4 için ilk fire verilmiş olacak. Merkez Bankası, ilk üç ayda yüzde 9.2'nin ardından, ikinci çeyrek itibariyle yüzde 6.7, üçüncü çeyrek itibariyle yüzde 5.3 ve son çeyrek itibariyle de yıllık enflasyonda yüzde 4'e ulaşma planı yapmıştı. Bu durumda Merkez Bankası artı-eksi 2 puan belirsizlik aralığı içinde kalmaya çalışacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber