BDDK kredi kartında taksitli satışı 12 ay ile sınırlayacak!

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 29 Mart 2007 09:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

okan müderrisoğlu

Kredi kartına taksit uygulamasını yeniden mercek altına alan BDDK, taksit sayısına 12 aya kadar sınırlama getirmek üzere düğmeye bastı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) kredi kartına taksit uygulamasını yeniden mercek altına aldı. BDDK, kredi kartına taksit yapılan ülkelerdeki uygulamaları güncel olarak inceleyip, taksit sayısına sınırlama getirmek üzere düğmeye bastı. Kartla yapılan alışverişlerde vadenin en fazla 12 ay olması üzerinde duruluyor. BDDK uzmanları, taksitle alınan ürün gruplarını, taksitlendirilen tutarı ve borç geri ödeme performansını da değerlendiriyor. Piyasada, beyaz eşyadan elektroniğe, giyimden mobilya kadar pek çok üründe 18 aydan 24 aya varan taksitler uygulanıyor. Bazı bankalar, satıcı firmalarla anlaşmalarına göre, kendi çıkardıkları kartla yapılan alışverişe ekstra taksit imkanı da tanıyor. Böyle durumlarda 3 yıl vadeli alışveriş örnekleri de ortaya çıkıyor. Bankaların hemen hepsi bayram ve yılbaşı gibi dönemlerde kredi kartı ile yapılan alışverişi özendirmek için taksit atlatma olanağı da tanıyor. Vade uzatma fırsatı tanıyan bu yöntemle "Şimdi al, ekstren bir ay sonra veya 2 ay sonra gelsin" denilerek borç vadeye yayılıyor.

TAKVİYE SERMAYE

BDDK Başkanı Tevfik Bilgin'in özellikle gıda ve akaryakıtta taksitlendirmeye sıcak bakmadığı biliniyor. BDDK verileri ise Yunanistan, Brezilya, Fransa ve İsrail gibi ülkelerde de taksit yapıldığını ancak en fazla 6 ay taksit gibi sınırlama bulunduğunu gösteriyor. BDDK'nın düşüncesi ise bir ödeme aracı olan kredi kartının, vadeli alışveriş aracına dönüşmesi halinde vadenin 1 yılı geçmemesi yönünde. BDDK, bankaların 12 aydan uzun taksitlendirmeye gidilmemesini, piyasa disiplini içinde başarabileceğini umuyor. Ancak, uygulamada sonuç alınamaması halinde örneğin, 1 yıldan uzun vadeye yayılan kredi kart borç stoku için bankalar ilave sermaye yükümlülüğü getirilmesi öngörülüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber