"Organ bağışı askerlik gibi zorunlu olsun"

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 29 Mart 2007 09:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Başkanvekili CHP Bursa Milletvekili Ali Dinçer, organ bağışının da askerlik gibi zorunlu olması gerektiğini kaydetti.

Ali Dinçer yaptığı açıklamada, 2007 yılı başında İbn-i Sina Hastanesi'nde karaciğer nakli ameliyatı olduğunu anımsatarak, o günden itibaren organ nakil konusuyla yakından ilgilendiğini bildirdi. Türkiye'de her yıl, Kurtuluş Savaşı'nda hayatını kaybeden şehitlerden, trafik kazasında ölenlerden daha çok kişinin, böbrek, pankreas, karaciğer ve kalp yetmezlikleri nedeniyle yaşamını yitirdiğine işaret eden Dinçer, istenirse bu insanların hayatlarının kurtarılabileceğini kaydetti.

Dinçer, Dünya kenti İstanbul'da bile bazen yıl içinde sıfır bağış gözlendiğini söylerken, Türkiye'nin organ bağışı konusunda çok zayıfı olduğunu, bu nedenle canlıdan canlıya organ naklinin toplam yüzde 75'i aştığını bildirdi. Varolan yasal idari yapıda öncelikle Sağlık Bakanlığı Hastane yönetimlerine organ bağışı konusunda çeki düzen verilmesinin önemini ifade eden Dinçer, İzmir-Ege, Antalya-Akdeniz Bölgesi standartlarının diğer kentlerde ve bölgelerde de yakalanması gerektiğini dile getirdi.

Dinçer, ?TBMM gündeminde olan beyin ölümü kararının 4 değil, biri beyin uzmanı diğeri aneztezist 2 hekim tarafından verilebilmesi ile ilgili değişikliğin hükümet teklifi olarak hızla TBMM'den geçirilmesi gerekir ki, hızlı karar alınsın ve bağış kadavra hızla kullanım yerine, zamana karşı yarışarak ulaşabilsin? derken, tam teşekküllü hastanelerde organ bağışı eşgüdümünü sağlayacak, toplum psikolojisine vakıf uzman doktor görevlileri belirlenmesi gerektiğine değindi.

Diyaliz malzemesi olarak yurt dışına ödenen miktarın yıllık bir milyon avro olarak tahmin edildiğini ifade eden Dinçer, yeterli organ bağışının ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağını kaydetti.

?Organların yüzde 10'u yabancılara nakledilebilir?

Dinçer, yasada yapılacak değişikliklerle bağışlanan organların yüzde 10'u kadarının başka komşu ülke insanları için olmak üzere, yabancı insanlar için kullanılmasını önerdi. Dinçer, ?Zaman içinde organ bağışı ve nakliyle ilgili bölgesel bir organizasyonun lideri olabiliriz. Ermenistan yurttaşlarına da örneğin Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde organ nakli yapılması sözde Ermeni Soykırımı iddialarına güzel yanıt olur? dedi. Dinçer şöyle devam etti:

?Organ öve doku bağışlarını misli misli artırmadan yeterli nakil olmayacağına göre, Belçika modelinde olduğu gibi bir yasal değişiklikle, doğuştan tüm yurttaşlarımızı, organ ve doku bağışçısı diye nitelendirebiliriz. Nasıl askerlik doğal, zorunlu bir vatan millet, göreviyse organ ve doku bağışı da böyle olmalıdır. Elbette demokratik bir yapıda istemeyene önceden başvuru ile organ ve doku bağışını reddetme hakkı ile birlikte ihtiyacı olduğunda organ bağışı sisteminden yararlanamama koşulu da yasaya konabilir? Yasa değişikliğinde bir ulusal organ nakli kurumu kuruluşu da yer almalı? Bu kurul, hazırlanacak yönetmeliği ile organ bağışlarını düzenleme, alma, nakil yapılacak merkezlere ulaştırma işlerini üstlenmeli, organ bağışı sağlayan, nakil yapanları maddeten desteklemeli. Bütçenin önemli bir bölümünü Sosyal Güvenlik Kurumlarıyla Özel Sağlık Sigortası Firmalarından alabilmeli? Halk sağlığında önemli bir yeri olan organ bağışını artırabilmek için toplumu bilinçlendiren Ulusal Eylem Planı gerekir. Ana okulundan başlayarak bu konu sekiz yıllık ilköğretim ders programında işlenmeli, çocuklarımız bilinçlendirilmelidir. Aynı bilgilendirme çalışmaları yetişkinler için de Halk Eğitim Merkezleri'nde uygulanmalıdır.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber