Türköne, Bulaç ve Alpay'ın tutukluluğunun devamına talebi

Cumhuriyet savcısı, Mümtazer Türköne, Ali Bulaç ve Şahin Alpay'ın da aralarında bulunduğu 22 tutuklu sanığın bu hallerinin devamına karar verilmesini istedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Eylül 2017 18:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türköne, Bulaç ve Alpay'ın tutukluluğunun devamına talebi

Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) yayın organı olduğu gerekçesiyle kayyuma devredildikten sonra kapatılan Zaman gazetesinin eski yönetici ve yazarlarına yönelik soruşturma sonunda Mümtazer Türköne, Ali Bulaç ve Şahin Alpay'ın da aralarında bulunduğu 22'si tutuklu 31 sanığın yargılandığı davada, cumhuriyet savcısı, tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına karar verilmesini talep etti.

Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşısında inşa edilen binadaki salonda, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce yapılan duruşmada, tutuklu sanıkların savunmalarının ardından sanık avukatlarının taleplerine geçildi.

Taleplerin alınması sonrasında görüşü sorulan cumhuriyet savcısı, tutuklu sanıkların üzerine atılı suçların vasıfları, kuvvetli suç şüphesi, delil durumu ve istenen ceza miktarları da nazara alınarak, tahliye taleplerinin reddine karar verilmesini istedi.

Bazı tutuksuz sanıkların adli kontrol tedbirlerinin kaldırılması taleplerinin de reddini isteyen cumhuriyet savcısı, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne yazı yazılarak sanıkların el konulan dijital materyallerinin inceleme sonuçlarıyla ilgili bilgi istenmesini talep etti.

Cumhuriyet savcısı ayrıca, kapatılan Zaman gazetesinde yazar olan bazı sanıkların 21 Aralık 2013 ile 29 Mart 2014 tarihleri arasındaki köşe yazısı ve yorumlarını içeren yazılarının da dosyaya eklenmesini istedi.

Mahkeme heyeti, talepleri değerlendirmek üzere duruşmaya ara verdi.


Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimini önceden bildikleri iddiasıyla 17 sanığın yargılandığı davada, haklarında yakalama emri çıkarılan, kapatılan Zaman gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı, Emre Uslu ve Prof. Dr. Osman Özsoy'un da aralarında bulunduğu 10 firari sanıkla ilgili dosyanın ayrılarak başka bir esasa kaydedilmesine karar verildi.

İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada verilen aranın ardından beyanda bulunmaya devam eden tutuklu sanıklardan Nazlı Ilıcak, "Çocuklarıma yük olmaktan yoruldum. Cezaevinde olmaktan yoruldum. Burada sürekli suçsuzluğumu anlatmaktan yoruldum. Tahliyemi talep ediyorum." diyerek, gözyaşı döktü. Ilıcak, mahkeme heyetine, "Kusura bakmayın, çocuklarımdan söz edince göz yaşlarımı tutamadım." dedi.

Duruşmada tutuklu sanıkların ve avukatlarının beyanlarının ardından, savcının taleplerle ilgili görüşü alındı. Savcı, tutuklu sanıkların bu hallerinin devamını ve firari sanıklarla ilgili dosyanın ayrılarak başka bir esasa kaydedilmesini talep etti.

- Firari sanıkların dosyası ayrıldı

Taleplerle ilgili kararını açıklayan mahkeme heyeti, delil durumu, kaçma şüphesinin varlığı ve haklarında öngörülen ceza miktarını dikkate alarak, tutuklu sanıklar Nazlı Ilıcak, Ahmet Altan, Mehmet Altan, Yakup Şimşek, Fevzi Yazıcı ve Şükrü Tuğrul Özşengül'ün bu hallerinin devamına hükmetti.

Haklarında yakalama kararı çıkarılan firari sanıklar Ekrem Dumanlı, Osman Özsoy, Emre Uslu, Tuncay Opçin, Abdulkerim Balcı, Bülent Keneş, Faruk Kardıç, Mehmet Kamış, Şemsettin Efe ve Ali Çolak'ın henüz yakalanamamış olmasını göz önüne alan heyet, bu sanıkların dosyasının ayrılarak başka bir esasa kaydedilmesini de karara bağladı.

Daha önce tanık olarak dinlenilmelerine karar verilen gizli tanık "Söğüt" ve Nurettin Veren ile ilgili bu duruşmada diğer mahkemelere yazılan talimatlara cevap verilmediğini belirten heyet, bu tanıkların dinlenilmesinden vazgeçme kararı aldı.

Mütalaanın hazırlanması için dosyanın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmesine karar veren mahkeme heyeti, duruşmayı 13 Kasım'a erteledi.


Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) yayın organı olduğu gerekçesiyle kayyuma devredildikten sonra kapatılan Zaman gazetesinin eski yönetici ve yazarlarına yönelik yürütülen soruşturma sonunda Mümtaz'er Türköne, Ali Bulaç ve Şahin Alpay'ın da aralarında bulunduğu 22'si tutuklu 31 sanığın yargılandığı davada mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına karar verdi.

Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşısında yapılan binadaki salonda, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince görülen duruşmada mahkeme heyeti verilen ara kararları açıkladı.

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların tümünün bu hallerinin devamına karar verdi.

Tutuklu sanıklardan Şahin Alpay ve Yüksel Durgut'un sağlık durumlarının cezaevinde kalıp kalmayacağına ilişkin rapor aldırılmasına hükmeden mahkeme, bir sonraki duruşmanın 8 Aralık'ta yine Silivri'de görülmesini kararlaştırdı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber