İlköğretim okulunda serbest kıyafet uygulaması

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Mart 2007 17:22, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Adana'da bir ilköğretim okulunda gerçekleştirilen uygulamayla öğrencilere haftanın bir günü serbest kıyafetle okula gelme fırsatı verildi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden göç edenlerin yaşadığı Gülbahçesi Mahallesi'nde bulunan Orgeneral Bedrettin Demirel İlköğretim Okulu'ndaki uygulama hem öğretmenler hem de veliler tarafından desteklenirken, öğrenciler de okula serbest kıyafetle gelmenin keyfini çıkarıyor. 7. sınıf öğrencilerinden Suat Günbey, uygulamayı başlatan Okul Müdürü Bahri Bahadır ile öğretmenlerine teşekkür ederken, "Bu uygulamanın, maddi durumları nedeniyle okula her gün aynı kıyafetle gelen arkadaşlarımızı da rahatlattı" dedi.

Bu uygulamanın kendilerine olan özgüvenlerini kazanma, değer verildiğini anlama açısından önem taşıdığını belirten Günbey, "Bizi sadece buraya eğitime gelen bir öğrenci olarak görmüyorlar. Bizi kendilerine dost, arkadaş biliyor, halimizden anlıyorlar, ne düşündüğümüzü biliyorlar. Onun için bize böyle bir serbest kıyafet özgürlüğü sağladılar. Başka okullardan farklıyız. Bu durum bizim okula ve okumaya olan ilgimizi artırdı. Bu da bizi mutlu ediyor" diye konuştu.

Okulun Öğrenci Meclisi Başkanı Gurbet Deniz ise, okul yönetiminin alınan her kararda velilere olduğu kadar öğrencilere de danıştığını belirterek, "Bu uygulamada da bizlere danışıldı ve karar verildi. Adana'da ilk ve tek uygulama bizleri mutlu ediyor. Öğrenci arkadaşlarımız bu kıyafetlerle kendilerini daha iyi ifade ediyorlar. Bu hak her öğrenciye verildi, ama ben öğrenci meclisi başkanı olduğum için resmi giyinmem gerektiğini düşündüğüm için formamla geliyorum" şeklinde konuştu.

Sınıf öğretmenlerinden Dilek Hacıvelioğlu ise, ilk kez sivil kıyafetli öğrencilerle ders yapmanın farklı bir duygu oluşturduğunu ifade ederken, uygulamanın öğrencilerde temiz giyinme, daha güzel görünme gibi güzel bir rekabet oluşturduğunu söyledi. Uygulamanın, demokrasi anlamında da çocuklara da söz hakkı verme açısından güzel olduğuna işaret eden Hacıvelioğlu, "Öğrenciler sivil kıyafetle okulda kendilerini daha iyi hissediyor, hem de daha temiz giyiniyorlar. Bizim için de önce dikkatimiz dağılır sanıyorduk ama öyle olmadı. Hiçbir sorun yok. Disiplin sağlandıktan sonra bu uygulama başlatıldığı için başarı sağlandı" dedi.

Okul Müdürü Bahri Bahadır da, 11 Ekim 2004'te geldiği Orgeneral Bedrettin Demirel İlköğretim Okulu'nda, çocuklara hak ettikleri demokrasiyi verebilmek, onların hak ettikleri yere gelebilmelerini kolaylaştırmak adına böyle bir adım attıklarına dikkat çekti. Bahadır, "Çocukların özgüvenlerini kazanmaları için çarşamba günleri okulumuzda serbest kıyafet uygulaması başlattık. Öğrencilerin serbest kıyafetle özgüven kazandıklarını, öğretmenlerine karşı daha saygılı, derslerine daha ilgili olduklarını gördük. Çevrelerine örnek olmada büyük bir değişim yaşadıklarını tespit ettik. Kendilerine değer verildiğinin farkına vardılar. Bence bu her okulda uygulanmalı, öğrencilere hak ettikleri demokrasi verilmelidir. Güzel ve başarılı kararları uygulamaya koydukça herkes arkanızda olur. Başta bize de karşı çıkanlar oldu, ama ben alacağımız neticeden emindim, bugün öğretmenlerimiz de uygulamayı takdirle karşılıyorlar" ifadesinde bulundu.

Bahadır, okulun bulunduğu konum ve yoksul öğrencilerin de durumunu dikkate alarak, yedek forma ve kıyafet desteği için AB fonlarından da yardım isteyeceklerini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber