Temiz İnternet Kampanyası arama konferansı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Mart 2007 17:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Türkiye'de internet kullanımının henüz istenen seviyeye gelmediğini ancak Türk hukukunun internet üzerinden işlenen suçlarla ilgili olarak geçmişe oranla daha sağlıklı bir hukuki zemine sahip olduğunu söyledi. Devlet Bakanı Nimet Çubukçu ise internet konusunda annelerin bilinçlendirilmesi gerektiğini belirterek, "Bilgisayar tuşuna basmayı bilmeyen bir annenin çocuğunu internet suçlarından koruması imkansıdır. Ayrıca bu konu sapık haberleriyle gündeme getirilmeyecek kadar ciddidir" dedi.

Sabah Gazetesi tarafından düzenlenen 'Temiz İnternet Kampanyası Arama Konferansına katılan Bakan Çiçek, internet ve internet suçlarına ilişkin bir konuşma yaptı. Bir toplumun çağa ayak uydurabilmesinin internet kullanılıcılığı ile doğrudan orantılı olduğunu vurgulayan Çiçek, Türkiye'de internet kullanımının halen istenilen seviyede olmadığını bunun de nedenlerinden birinin internet ortamının yeterince güvenli olmamasından kaynaklandığını söyledi. İnternetin çok iyi amaçlarla kullanıldığı gibi terör örgütlerinin propagandası, örgüt üye ve sempatizanlarının eğitimi, yönlendirilmesi, örgüte üye sağlanması, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, çocukların cinsel istismarı, müstehcenlik, bilgi sistemlerini çökertme, uyuşturucu ticareti, iftira, hakaret gibi kötü amaçlarla da kullanılabildiğine dikkati çekerek, son günlerde çocuk pornosu ile mücadele kapsamında ortaya çıkan manzaranın internet ortamının ne kadar kirlendiğini gösterdiğini kaydetti. ''İnternet adeta kuralı olmayan, sınır tanımayan ve isteyen herkesin istediği her şeyi yapabildiği bir ortam haline gelmiştir'' diyen Çiçek, internetsiz bir yaşamın güvenli, ahlaki, sevgi ve saygıya dayalı, doğruluk, dürüstlük ve iyi niyet kurallarına, hakkaniyet ve adalet ilkelerine, hukuka, demokrasiye uygun olması bekleniyorsa hayatın kendisi haline gelmiş internet ortamından da aynı şeylerin beklenmesinin kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

İnternette bilgi, belge ve görüntü kirliliğinin en aza indirilmesi için toplumun her kesimine önemli görevler düştüğünü belirten Çiçek, ''Şüphesiz bu konu fikir ve ifade özgürlüğü ile özel hayatın gizliliğinin korunması gibi bazı temel insan hak ve hürriyetleri ile birlikte değerlendirilmelidir. Temiz internet sağlanırken bazı temel hak ve özgürlüklere halel getirilmemelidir'' diye konuştu. Çiçek, internet kullanımı ile ilgili eğitime önem verilmesi ve toplumun bilinçlendirilmesi, bilişim hukuku alanındaki boşlukların da hızla doldurulması gerektiğini söyledi. Hukuki anlamda dağınık da olsa Türkiye'de internet suçları ile ilgili bir alt yapı olduğunu belirten Çiçek şunları kaydetti:

"Düne nazaran bugün Türk hukuku, Türk mevzuatı internet üzerinden işlenen suçlarla ilgili olarak daha sağlıklı bir hukuki zemine sahiptir. Hukuki altyapıya her geçen gün yeni taşlar, yeni tuğlalar ilave edilmek suretiyle bu alandaki boşluk giderilmeye çalışılmaktadır. Suç denilen olgunun tümünün ortadan kaldırılması, sadece ceza hukuku tedbirlerinin alınmasıyla sağlanamaz. Bunun tümüyle önlenmesi, toplumsal bilincin ve eğitimin sağlanması, konunun gündemde tutulması, ilgili tüm kurumların konuya hassasiyet göstermesine bağlıdır".

"İNTERNET KUŞAKLAR ARASI KOPUŞA YOL AÇIYOR"

Konferansın öğleden sonraki bölümüne katılan Devlet Bakanı Nimet Çubukçu ise, dünyada 729 milyon internet kullanıcı olduğunu ve bu sayının her yıl yüzde 4 oranında arttığını buna karşılık Türkiye'de 17 milyon internet kullanıcısı olduğunu ve dünyada msn kullanan üçüncü ülke olduğumuzu söyledi. Çubukçu, Türkiye'de bilgisayar sahipliği oranının yüzde 13, internete bağlanma oranını ise yüzde 8 civarında olduğunu ancak asıl kullanıcılarının sayısı 12 bini bulan çocuk ve gençlerin müdavimi olduğu internet kafeler olduğunu kaydetti. Bu nedenle İçişleri Bakanlığı ile birlikte internet kafelerin etkili denetlenmesi için 'Çocuk dostu-güvenli internet' kampanyası başlattıklarını belirten Çubukçu, "İnternetin zararlı etkilerinin topuma olan en büyük maliyeti, ekonomik olmaktan çok 'değerler erozyonu', 'yabancılaşma ve kimlik' bunalımıdır. Kuşaklar arası çatışmalar gibi masum bir olgudan kuşaklar arası kopuşun olduğu bir geleceği doğru yol alınmakta olduğuna dair belirtiler kendini göstermektedir. Bu durumun Türkiye'nin geleceğini şimdiden gölgelediği bütün açıklığı ile ortadadır" diye konuştu. İnternet konusunda özellikle annelerin bilinçlendirilmesinin önemine değinen Bakan Çubukçu, bilgisayar tuşuna basmayı bilmeyen bir annenin çocuğunu internette karşılaşacağı tehlikelerden korumasının mümkün olmadığını söyledi. Çubukçu, bu nedenle ailelere ve okullara yönelik Microsoft ve Unicef ile birlikte filtre programı başlattıklarını belirtti. Çubukçu, Güvenli İnternet Kampanyasına sivil toplum örgütleri ve medyanın da önem vermesi gerektiğini belirterek, "Bu konu sapık haberleriyle gündeme getirilmeyecek kadar ciddidir" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber