Dijital yayın konusunda Türkiye, Avrupa'nın gerisinde

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Mart 2007 15:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Zorlu: Dijital yayın konusunda Türkiye, Avrupa'nın gerisinde

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, Türkiye'nin dijital yayın konusunda Avrupa'nın gerisinde olduğunu belirterek, ''Alınacak hızlı politik kararlarla bu açığı kapatmalıyız'' dedi.

Vestel tarafından düzenlenen, dijital TV yayıncılığında yaşanan global teknolojik gelişmeler ve Türkiye'nin dijital dönüşüm sürecinin ele alındığı ''Uluslararası Dijital Yayıncılık Zirvesi'', İstanbul'da gerçekleştirildi.

Ahmet Nazif Zorlu, Zirvenin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin her konuda olduğu gibi teknoloji alanında da modern dünyayla bütünleşmesi gerektiğini dile getirerek, dijital dönüşümle ilgili pek çok yeniliğin, dünyanın küçük bir köy haline gelmesinde etkili olduğunu vurguladı.

Avrupa'da dijital yayıncılığa geçişin 2010 yılına kadar tamamlanmasının hedeflendiğini bildiren Zorlu, dijital yayın konusunda Türkiye'nin Avrupa'nın gerisinde olduğuna işaret etti. Zorlu, ''Alınacak hızlı politik kararlarla bu açığı kapatmalıyız. Hukuksal düzenleme ve teknolojik alt yapının bir an önce tamamlanması gerekmektedir'' dedi.

Ahmet Nazif Zorlu, Türkiye'de bu konuda yapılacak çalışmaların bugünden şekillenmesi gerektiğini ve Vestel'in burada öncü rol oynamaya odaklandığını söyledi.

Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkan Vekili Turan Erdoğan da, kısıtlı milli servet olan frekansların etkin kullanımı için dijital yayıncılığın çok büyük bir fırsat olduğunu dile getirdi.

''Hem kırsal hem kentsel kesimde yayınların yüksek görüntü kalitesiyle alınabilmesi için karasal yayınların analogdan dijitale dönüşümünün hızla tamamlanmasını istiyoruz'' diyen Erdoğan, kullanıcı tarafında bu dönüşümün kolayca gerçekleşmesi için küçük bir alıcı kutunun yeterli olduğunu söyledi.

Türkiye'nin karasal dijital yayıncılık konusunda testleri sürdürdüğünü, bu teknolojinin alt yapısını sağlayarak devlete destek verdiklerini belirten Erdoğan, İngiltere'nin dijital dönüşümünde öncü rol oynayan Vestel'in, Türkiye'nin bu alanda yazılım ve donanım ihtiyacını tek başına karşılayacak güçte olduğunu söyledi.

Vestel'in İngiltere'de dijital TV alıcıları konusunda yüzde 60 pazar payı ile lider konumda olduğunu aktaran Erdoğan, dijital TV alıcıları üzerinde çalışan yazılımların tamamının Vestel sermayeli yazılım şirketi Cabot tarafından geliştirildiğini anlattı.

AR-GE'Cİ AÇIĞI

Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer ise teknoloji ve içerik üreten firmaların son dönemlerde arttığını belirterek, bunun fırsata dönüştürülmesinin önemine değindi.

Türkiye'nin fırsatlarından birinin genç ve dinamik nüfusu olduğunu aktaran Acarer, şu anda AB'de 500 bin civarında Ar-Ge'ci açığı bulunduğunu söyledi.

Acarer, ''Bu açık Türkiye'de de var. Şu an konuştuğumuz konu Ar-Ge'cileri nereden bulacağımız hususu. Firmalar birbirlerinden Ar-Ge'ci transferine başladı. Bu nedenle öncelikle üniversitelerdeki eğitim programlarının buna göre düzenlenmesinde büyük yarar var'' diye konuştu.

Bu konuda sektörle üniversiteler arasında bir koordinasyon sağlanmasının şart olduğunu vurgulayan Acarer, üniversitelerden sayısal dijital yayıncılık için proje üretmelerinin istenebileceği görüşünü dile getirdi.

Acarer, sayısal yayına geçmenin en büyük avantajının kaliteli hizmet vermek olacağını söyledi.

Mobil televizyonun, önümüzdeki günlerde gündemi çok meşgul edecek bir konu olacağını ifade eden Acarer, ''3 G lisanslarının verilmesiyle mobil TV yaygınlaşacak diye düşünüyorum. Bunu teknolojiden çok içerikle ilgili bir şey olarak görüyorum. Mobil TV denemeleri dünyada giderek artıyor'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber