12 yaşındaki öğrencinin "cep telefonu kullanabilir miyim" sorusuna Bakan Çelik'in yanıtı

Haber Giriş : 30 Mart 2007 15:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

İlköğretim 6. sınıfta okuyan 12 yaşındaki Betül Doğdu, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'e bir mail atarak kendisine cep telefonu almayan annesini şikayet etti ve cep telefonu kullanıp kullanamayacağını sordu. Bakan da Betül'e cevap gönderdi...

Küçük Betül gönderdiği mailde, ?Size sormak istediğim bir konu var. Benim yaşımdaki bütün arkadaşlarımın cep telefonu var, ama benim yok. Ben de istiyorum ama annem almıyor. Ben de annemle konuştum. Annem ?sen daha küçüksün, senin cep telefonu kullanacak yaşın gelmedi' dedi. Be de bu soruyu size sormakta çare buldum. Sizce 12 yaşındaki bir çocuğun cep telefonu kullanması uygun mu ? Lütfen cevap verin? diye yazdı.

Kendisine gelen maili gülerek okuyan ve ilk tepkisi ?annen doğru söylemiş' olan Hüseyin Çelik, daha sonra iki sayfalık bir cevap metni hazırlatarak küçük Betül'e gönderdi. Cevap metninde Bakan Çelik, küçüklerin cep telefonu kullanımının yanlışlığına dikkat çekerken, Betül'e çeşitli tavsiyelerde bulundu. Çelik, ?Annen senin çıkarını gözeten en önemli insandır. Ayrıca özenti kaynaklı isteklerin gerçekleşmesinde uzun süreli fayda sağlamayacağını unutmamalısın. Cep telefonunu, iletişim kurma amacından uzak bir şekilde yalnızca ?arkadaşlarımda var, bende de olmalı' düşüncesiyle arzulaman, cep telefonunu kullanım amacından uzaklaşmana ve seni yanlış kullanıma yönlendirebilir? dedi.

Anne Sibel Doğdu ise, çocuğuna özellikle zararlı olduğu için cep telefonu almadığını, kendisinin de mümkün olduğu kadar kulağına yanaştırmadan hoparlörle telefonu kullandığını anlattı. Kızıyla arkadaş gibi olduklarını, çok ısrar edince de ?istersen Milli Eğitim Bakanlığı'na sor' dediğini aktaran anne Doğdu, bakanlığın çocuğuna gösterdiği ilgiye teşekkür etti.

Bakan Çelik'in küçük Betül'e cep telefonu konusundaki tavsiyeleri şöyle:

· Cep telefonu istemendeki gerekçelerin ne kadar doğru ve ortama uygun olduğunu gözden geçirmelisin.

· Cep telefonunun yaydığı elektromanyetik alan ve dalgaların olumsuz biyolojik etkileri olduğunun tespit edildiğini; Uluslararası Kanser Araştırma Kurumu'nca elektromanyetik alanların kanserojenler listesinin üst sıralarında yer almasından dolayı insan sağlığı ve özellikle çocukların ve gençlerin sağlığının korunması açısından cep telefonlarının okullarda kullanımının sınırlandırılmasının önemli olduğunu bilmelisin.

· Sinir sisteminin halen gelişiyor olmasından kaynaklı olarak cep telefonu kullanımının çocukların ve gençlerin yetişkinlerden daha çok risk altında olduğunu göz önünde bulundurmalısın.

· Dünya Sağlık Örgütü tarafından 16 yaş altındaki çocukların cep telefonunu kullanmamalarının kendi sağlıkları için çok önemli olduğunu ve kullanılmasının zorunlu olması durumunda ise kullanımının 10 dakikayı geçmemesine dikkat edilmesinin önemli olduğu belirtilmiştir. Ayrıca kullanımın kulaklık aracılığıyla gerçekleştirilmesi sağılığını korumak açısından önemli olacaktır. Bu bilgiyi de aklından çıkarmamalısın.

eğitim portali

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber