500 Türk askeri iki koldan Suriye'nin içine girecek!

Türkiye, Rusya ve İran ile Astana'da varılan anlaşma doğrultusundan İdlib'e asker göndermek için hazırlıklar sonlandı. 500 Türk askeri, Yayladağı ile Reyhanlı'dan Suriye'ye sevk edilecek.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 01 Ekim 2017 08:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
500 Türk askeri iki koldan Suriye'nin içine girecek!

Türkiye, Rusya ve İran'ın garantörlüğünde İdlib'de kurulacak olan çatışmasızlık bölgesiyle ilgili hazırlıklarda sona geldi, Mehmetçik artık sınırı geçmek için emir bekliyor. Yapılan hazırlıklar, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin'in görüşmesi sırasında da gündeme geldi. Erdoğan'ın 4 Ekim'de gerçekleştireceği Tahran ziyaretinde konunun bir kez daha ele alınması bekleniyor. İşte anlaşmanın detayları:

-İdlib'de ilk etapta 6 ay süreyle hayata geçirilecek olan çatışmasızlık uygulaması başlayacak. İhtiyaç halinde süre uzatılabilecek.

-Anlaşmaya göre 500 Türk askeri bölgeye gözlemci olarak İdlib'e gidecek. Gözlemci askerler, ilan edilen çatışmasızlık bölgelerinde tarafların birbirleriyle temasını önleyecek.

-Türk askeri Yayladağı ile Reyhanlı'dan Suriye içlerine sevk edilecek. Hatay sınırına çok sayıda zırhlı personel taşıyıcı araç gelecek emri bekliyor.

Irak-İran da sahada!

Irak sınırındaki Habur Sınır Kapısı'nda 13 gündür süren TSK tatbikatında alana zırhlı araçlar sevk edildi. Türk ve Iraklı askerler, yol kenarına tuzaklanan patlayıcının imhası için tatbikat yaptı. Tatbikatta, yaralanan bir askerin zırhlı ambulans ile olay yerinden tahliyesi canlandırıldı. Irak ve İran da ortak tatbikat başlattı. İran Genelkurmay Başkanlığı Sözcüsü Tuğgeneral Mesud Cezayiri, "Sınırlarda güvenliğin sağlanması için gerekli kararları aldık" dedi.

Barzani sıkıştı BM'ye yalvarıyor

IKBY, Irak yönetimi ile BM'ye "Erbil ve Süleymaniye havalimanlarındaki uçuş yasağının kaldırılması çağrısında" bulundu. Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi, "siyasi bir karar" olarak nitelendirdiği uçuş yasağının halkın toplu şekilde cezalandırılması anlamına geldiğini ileri sürdü. Merkezi hükümete, "4 yıldır uygulanan ekonomik yaptırımlara uçuş yasağını eklememe" çağrısı yapan Dizayi, bu yasağın DEAŞ'la mücadele, göçmenler ve ticarete olumsuz yansımaları olacağını savundu.

El-Bab'a asker sevkiyatı

Mehmetçik çatışmasızlık uygulamasının daha etkin bir şekilde uygulana bilmesi için İdlib'in dışında da önlemlerini arttırdı. Mehmetçik, DEAŞ'ın elinden kurtarılan El- Bab ile PYD'nin elindeki Afrin sınırına da asker ve araç sevkiyatı gerçekleştirdi.

IKBY'nin tüm kapıları kapanıyor

Irak Savuma Bakanlığı, IKBY'ye bağlı sınır kapılarının Türkiye ve İran ile koordinasyonlu şekilde kontrol edileceğini belirtti. Savunma Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Irak güçleri, IKBY'nin Türkiye ve İran'a açılan sınır kapılarına doğru hareket etmeyi planlıyor" denildi. Bağdat'tan yapılan açıklamalarda, Irak askeri konvoyunun IKBY kontrolündeki sınır kapıları güzergahında harekete geçeceği açıklanmıştı.

'Mehmetçik konuşlanıyor' iddiası

Rusya Savunma Bakanlığı kaynakları, Astana anlaşması uyarınca Suriye'de oluşturulan son dördüncü İdlib çatışmasızlık ve güvenlik bölgesine Türk Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı denetim güçlerinin yerleşmeye başladığını iddia etti. Kaynaklar, "İdlib güvenlikli bölgesine ayrıca Lazkiye, Halep ve Hama da dahil. Anlaşmasına göre Türkiye'nin yanı sıra Rus ve İran'ın da denetçi göndermesi planlanıyor" denildi.

OSMAN NURİ CERİT

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber