Cumhurbaşkanlığından vatandaşlara aşure ikramı

Muharrem ayı münasebetiyle Cumhurbaşkanlığı himayesinde Erzincan, Rize ve Hatay'da aşure dağıtımı yapıldı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Ekim 2017 14:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Cumhurbaşkanlığından vatandaşlara aşure ikramı

Muharrem ayı dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı himayesinde Erzincan'da aşure dağıtıldı.

Kırklar Camisi avlusunda öğle namazının ardından gerçekleştirilen aşure dağıtımına, Erzincan Valisi Ali Arslantaş, Cumhurbaşkanlığı İdari ve Mali İşler Başkanı Mahmut Kazan, Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, 3. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Mehmet Özoğlu, AK Parti İl Başkanı Mehmet Cavit Şireci, CHP İl Başkanı Ayhan Doğan ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Aşure dağıtımı öncesinde Vali Arslantaş, Cumhurbaşkanlığının 13 ilde 14 noktada vatandaşlara aşure ikramının olduğunu, Erzincan'da Kırklar Camisi'nde ikramın yapıldığını belirterek, "Aşure günü hem mutlulukların, hem hüzünlerin bir araya geldiği çok özel bir gün. Bu vesileyle bu günün bundan sonra birlikte yaşama arzumuza, emelimize temel teşkil etmesi temennileriyle." dedi.

Daha sonra Ali Arslantaş, Cumhurbaşkanlığı İdari ve Mali İşler Başkanı Mahmut Kazan ve diğer yetkililer tarafından vatandaşlara aşure ikram edildi.

Hatay

Anadolu'nun ilk camisi olarak bilinen Habib-i Neccar Camisi bahçesinde öğle namazı sonrası yapılan aşure dağıtımına, Cumhurbaşkanlığı Kanunlar ve Kararlar Başkanı Hakkı Susmaz, Hatay Vali yardımcıları Nursel Çakıroğlu ile Meral Batı Demirtaş, Antakya Belediye Başkanı İsmail Kimyeci, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Aşure dağıtımı programı, Antakya Belediyesi Mehteran Takımı'nın gösterisiyle son buldu.

Rize

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla gerçekleştirilen aşure dağıtımı için Sahil Camisi önünde stant kuruldu.

Kazanlarla getirilen aşureler, öğle namazının ardından Rize Valisi Erdoğan Bektaş, Cumhurbaşkanlığı Hukuk Hizmetleri Başkanı Veysel Bektaş ve İl Müftüsü İsmail Yalçın tarafından vatandaşlara dağıtıldı.

Aşure dağıtımının ardından İl Müftüsü Yalçın dua etti.

Van

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Cumhurbaşkanlığınca 13 ilde 14 camide gerçekleştirilen aşure dağıtımı kapsamında, Van'daki Hz. Ömer Camisi avlusunda vatandaşlara aşure ikram edildi.

Öğle namazının ardından yapılan aşure dağıtımına Vanlılar yoğun ilgi gösterdi.

Türk bayraklarının işlendiği dev kazanlardaki aşure, Vali Murat Zorluoğlu, Cumhurbaşkanlığı Koruma Daire Başkanı Ramazan Bal ve protokol üyeleri tarafından kısa sürede vatandaşlara dağıtıldı.

Aşure dağıtım programında konuşan Vali Zorluoğlu, bütün milletin ve İslam aleminin muharrem ayını tebrik ederek, şöyle konuştu:

"Van için özel bir gün. Cumhurbaşkanımız tarafından tespit edilen 13 ilden biri Van. Van'da Sayın Cumhurbaşkanımızın ikramı olan aşureyi halkımızla paylaştık. Muharrem ayı bizim dinimizde çok önemli. Ramazan ayından sonra en fazla önem atfedilen ay. Bu ay vesilesi ile birliğimiz, beraberliğimiz, kardeşliğimiz daim olsun. Nice muharrem aylarına mevlam bizleri ve bütün Ümmedi Muhammed'i ulaştırsın."

Cumhurbaşkanlığı Koruma Daire Başkanı Bal ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, muharrem ayı vesilesiyle külliyedeki genel sekreteri, genel sekreter yardımcılarını ve bütün başkanları görevlendirdiğini söyledi.

Türkiye'nin farklı illerindeki camilerde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sevgi ve selamlarını vatandaşlara ilettiklerini belirten Bal, "Van'da da vatandaşlarımızla birlikte olduk, aşureyi dağıttık. Aşuredeki farklı nimetlerin bir araya gelerek güzel bir tat oluşturduğu gibi, ülkemizde de bu hizmetin birliğe, beraberliğe, kardeşliğe, kaynaşmaya vesile olmasını diliyorum." diye konuştu.

İl Müftüsü Nimetullah Arvas'ın dua etmesinin ardından program sona erdi.

Programa İl Jandarma Alay Komutanı Tuğgeneral Yavuz Özfidan, İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Cemil Öztürk, Edremit Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Atıf Çiçekli, Gürpınar Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Osman Doğramacı, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, İl Emniyet Müdürü Mehmet Suat Ekici, AK Parti Van İl Başkanı Zahir Soğanda da katıldı.

Antalya

Antalya'da, muharrem ayı dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı himayesinde 2 bin kişiye aşure dağıtıldı.

Muratpaşa Camisi'nde düzenlenen aşure dağıtımına, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Cumhurbaşkanlığı Bilgi Teknolojileri Başkanı Ali Taha Koç ile çok sayıda kurum temsilcisi ve vatandaş katıldı.

Vali Karaloğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla 13 ilde eş zamanlı olarak öğle namazının ardından aşure dağıtıldığını söyledi.

Büyükşehir Belediyesi ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesinin destekleriyle aşure yapıldığını belirten Karaloğlu, "Bu aşure Sayın Cumhurbaşkanımızın halkımıza ikramıdır, onu öyle değerlendirmek gerekir. Buradan Cumhurbaşkanımıza hürmetlerimizi iletiyoruz. Yiyenlere şifa olsun, emeğe geçen herkese de teşekkürlerimizi sunuyoruz." dedi.

Öğle namazı kılındıktan sonra Vali Karaloğlu, Belediye Başkanı Türel ve Cumhurbaşkanlığı Bilgi Teknolojileri Başkanı Koç, yaklaşık 2 bin kişiye aşure dağıttı.

Sivas

Muharrem ayı münasebetiyle Cumhurbaşkanlığı himayesinde Sivas'ta vatandaşlara aşure ikram edildi.

Ulu Camii bahçesinde öğle namazı sonrası yapılan aşure dağıtımına, Sivas Valisi Davut Gül, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Daire Başkanı Ahmet Minder, Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın ve il protokolü katıldı.

Ahmet Minder, aşure dağıtımı öncesi yaptığı konuşmada, yiğidin harman olduğu kent Sivas'ta bulunmaktan mutlu olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla 3 yıl önce başlatılan aşure dağıtımının bu yıl da devam ettiğini ifade eden Minder, "Sayın Cumhurbaşkanımızın selamlarını, sevgilerini, muhabbetlerini sizlere arz etmek istiyorum. Sayın Cumhurbaşkanımız da aynı şekilde aşure ikramında bulundular. 13 vilayetimizde aşure ikramında bulunuyoruz." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu ikramla birliğin, beraberliğin pekişmesine vesile olduğunu aktaran Ahmet Minder, "Muharrem ayı inancımızda çok önemli bir yer tutan, çok kutsal bir aydır. Aşure günü çok değişik hadiseler olmuştur. Bizim tarihimizde, İslam tarihinde müstesna bir yeri vardır. Aşure ikramının güzelliklere vesile olmasını diliyorum. Muharrem ayının birliğimize, beraberliğimize vesile olmasını diliyorum. Davetimize icabet eden Sivaslı hemşehrilerimize sevgilerimizi ve muhabbetlerimizi arz ediyorum." diye konuştu.

Konuşmanın ardından Minder, Gül ve Aydın, Cumhurbaşkanlığının tarifine göre hazırlanan aşureleri vatandaşlara dağıttı.

Trabzon

Cumhurbaşkanlığı tarafından Aşure Günü dolayısıyla Trabzon'da vatandaşlara aşure dağıtımı yapıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla 13 ilde 14 camide gerçekleştirilen dağıtım kapsamında, Trabzon'da 2 kazan aşure hazırlandı.

İskenderpaşa Camisi önünde öğle namazının ardından yapılan aşure dağıtımına, Cumhurbaşkanlığı Halkla İlişkiler Başkanı İlker Astarcı, Vali Yücel Yavuz, Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Ortahisar Kaymakamı Numan Hatipoğlu, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, İl Müftüsü Keramettin Demir, AK Parti İl Başkanı Haydar Revi, ilçe belediye başkanları, kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

İlker Astarcı, burada yaptığı konuşmada, Aşure Günü'nün, yıllar önce şehadete yürüyen Hazreti Hüseyin ve arkadaşlarının peygamberlikten sonra en yüce makam şehitlik mertebesine ulaştığı gün olduğunu söyledi.

Muharrem ayında şehitlerin dualar edilerek anıldığını dile getiren Astarcı, şunları kaydetti:

"Ülkemizde, bölgemizde, İslam aleminde 'Kerbelalar yaşanmasın' diye, bir ve beraber olmak için tek millet, tek vatan, tek devlet ve tek bayrak unsuruna hep beraber sarılmak için bu günleri hazırlıyoruz. Yoksa Kerbela'yı, her yıl o acıyı derinlerimizde hissedeceğiz. Lakin bu acıları tekrar yaşamamak için güneyimizde Suriye'de olduğu gibi, Afganistan'da, Arakan'da, Kobani'de olduğu gibi bu acıları yaşamamak için ümmet bilinciyle bugünleri hatırlayacağız."

Vali Yavuz ise muharrem ayının önemine değindi.

Konuşmaların ardından yaklaşık 5 bin kişilik aşure, protokol üyelerince dağıtıldı. Duaların edildiği aşure dağıtımına, vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

İzmir

Muharrem ayı münasebetiyle Cumhurbaşkanlığı himayesinde İzmir'de aşure dağıtıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla gerçekleştirilen aşure dağıtımı için Konak Meydanı'ndaki Yalı Camisi önünde stant kuruldu.

Öğle namazı sonrasında gerçekleştirilen etkinlikte, İzmir Müftüsü Ramazan Muslu'nun ettiği duanın ardından İzmir Valisi Erol Ayyıldız ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı Nadir Alparslan, vatandaşlara aşure ikram etti.

Alparslan, burada yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla 13 ilde 14 camide aşure dağıtımı yapıldığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İzmir halkına selam ve sevgilerini ileten Nadir Alparslan, "Kerbelanın acısını hepimiz halen yüreklerimizde yaşamaktayız. Bugün de İslam coğrafyası benzer acı ve ızdıraplar yaşamakta. Milletimize aşure ayını yaşatmak adına böyle bir program düzenledik. İnşallah İslam coğrafyası bu acıları yaşamaz, barış ve huzura kavuşur." dedi.

Aşureden alan vatandaşlar da etkinlikten duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Ankara

Cumhurbaşkanlığınca, muharrem ayı dolayısıyla Ankara'da aşure dağıtıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde, Cumhurbaşkanlığı Sosyal Hizmetler Müdürlüğünce öğle namazının ardından vatandaşlara aşure ikram edildi.

Aşure ikramı, Beştepe Millet Camisi'nde Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Hacı Bayram Camisi'nde de Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Kalın, Hacı Bayram Camisi'nde kılınan öğle namazından sonra Şahime Soydan adlı vatandaşın cenaze namazına katıldı. Cenaze namazının ardından aileye başsağlığı dileyen Kalın, ardından aynı caminin avlusunda vatandaşlara aşure dağıttı.

Kalın, aşure ikramı sırasında vatandaşlarla sohbet etti, hatıra fotoğrafı çektirdi.

- "Aşure yerken Kerbela şehitlerimizi de unutmuyoruz"

Dağıtım sırasında açıklamalarda bulunan Kalın, muharrem ayının İslam tarihinde özel yeri olduğunu, bu ayda birçok önemli hadisenin yaşandığını belirtti.

Aşurenin vatandaşları bir araya getiren ve "kesrette vahdet" felsefesini temsil eden en önemli geleneklerden olduğuna işaret eden Kalın, "Aşure yerken Kerbela şehitlerimizi de unutmuyoruz. Onları hayırla, rahmetle hüzünle yad ediyoruz. Tabi vatandaşlarımızla bunları paylaşmak hem acılarımızı hem de tatlı hatıralarımızı yad etmek bizim birlik ve beraberliğimiz açısından büyük önem arz ediyor." ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla yurdun farklı noktalarında aşure dağıtıldığına değinen Kalın, "Biz burada, Hacı Bayramı Veli hazretlerinin makamındayız. Anadolu İslamı'nın en büyük velilerinden biri. Allah onun gibi evliyadan razı olsun, onların açtığı yoldan yürümeyi nasip eylesin." dedi.

Kalın, amaçlarının, vatandaşlarla kaynaşmak olduğunu vurgulayarak, bu vesileyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın selamını ve muharrem ayı tebriklerini vatandaşlara iletti.

- Turistlere aşure ikramı

Hacı Bayram Camisi'ni gezmeye gelen yabancı turistlere de aşure ikramı yapıldığını belirten Kalın, "Onlar da gelsin. Bizim bu adet, geleneklerimizi bir görsünler diyoruz. Çünkü bu, dünyada öyle her yerde tecrübe edebilecekleri bir şey değil. Bu vesileyle tekrar muharrem ayımızın, aşure günümüzün hayırlara vesile olmasını diliyorum." dedi.

Kalın, bir gazetecinin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in istifaya davet edilip edilmediğine ilişkin sorusuna, "Dün Hükümet Sözcümüz ona bir cevap verdi. Şu anda böyle bir şey söz konusu değil. Şu anda günümüz de zaten muharrem ayının aşure gününü anmak. Buna yoğunlaşalım bugün." yanıtını verdi.

- "Akan Müslüman kanlarının durmasını niyaz ediyorum"

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga'nın katılımıyla gerçekleştirilen aşure ikramı, üzerinde ay yıldız ile kayısı marmeladından yapılan Cumhurbaşkanlığı forsunun bulunduğu kazanlardan yapıldı.

Dağıtım sırasında gazetecilere açıklamalarda bulunan Kasırga, İslam aleminin muharrem ayının hayırlara vesile olması temennisinde bulundu.

Kasırga, "Akan Müslüman kanlarının durmasını niyaz ediyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu gazi mekanda halkımıza ikram ettiği aşureyi dağıtmaktan da onur duyuyorum." dedi.

Cumhurbaşkanlığınca, Beştepe Millet Camisi'nin yanı sıra muharrem ayı dolayısıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı ile 13 ilde 14 camide aşure dağıtıldı.

Diyarbakır

Muharrem ayı dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı himayesinde Diyarbakır'da 5 bin kişiye aşure dağıtıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla gerçekleştirilen aşure dağıtımı merkez Sur ilçesindeki tarihi Ulu Cami önünde gerçekleştirildi.

Öğle namazının ardından kazanlarla getirilen aşurelerin dağıtımı, Vali Hasan Basri Güzeloğlu, Cumhurbaşkanlığı Kurumsal İletişim Başkanı Mücahit Küçükyılmaz ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Cumali Atilla tarafından yapıldı.

Vali Güzeloğlu, burada yaptığı açıklamada, İslam'ın 5. Harem-i Şerif'i olarak kabul edilen camide öğlen namazını eda ettiklerini, namazda, Kerbela şehidi Hazreti Hüseyin ve bugün Silvan ilçesindeki saldırıda şehit olan Mehmet Kızılca ile tüm şehitleri dualarla andıklarını söyledi.

"Cumhurbaşkanlığımızın himayesinde 12 ilde olduğu gibi Diyarbakır'da da aşure manasında Kerbela şehitlerini anarken şehitliğin manasını anlamak ve şehit olma ruhu ve imanını yeniden yaşatmak amaçlı aşure dağıtıyoruz" ifadesini kullanan Güzeloğlu, Ulu Cami önünde bütün şehitleri bir kez daha bütün Diyarbakırlılarla rahmetle andıklarını belirtti.

Güzeloğlu, "Şehitlerimizin ruhları şah olsun. Bu topraklardaki birlik, beraberlik ve kardeşliğimiz terör örgütleri ve ihanet şebekeleri ne yaparlarla yapsın sonsuza kadar diri ve güçlü bir şekilde devam edecek. Aşurenin birlik, beraberlik ve kardeşliğimize katkı sunmasını diliyorum." ifadelerini kullandı.

Küçükyılmaz da bütün Diyarbakırlılara Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın selamlarını ilettiğini belirterek, aşurenin içinde çok farklı malzemeleri barındırdığını ama bu terkipte de mükemmeliğe ulaşmış bir yemek olduğunu söyledi.

Küçükyılmaz, şu değerlendirmede bulundu:

"Bizim millet oluşumuzun da iki temel unsuru var. Bunlar tarih ve coğrafyadır. Aynı tarih ve coğrafyayı paylaşıyoruz. Fakat üçüncü bir unsur var ki o da geçmişte yaşanmış ortak acılardır. Bizim acılarımız da kederlerimiz de ortak. Kerbela bu acılardan biri. Hz. Hüseyin ve yanındaki 40 şehidimiz bütün İslam milletinin şehitleridir. Bizi bugün birleştiren tarihten ders alışımızdır. Ders alabildiğimiz ölçüde millet ve kardeş oluruz. Muharrrem ayını tebrik ediyorum."

- "Aşure programı gurur verici"

Diyarbakırlılar da kentte düzenlenen etkinlikten duydukları memnuniyeti dile getirerek, bu gibi organizasyonların sürmesini beklediklerini dile getirerek, "Huzur ve güven ortamı devam etsin. Cumhurbaşkanlığının başlattığı aşure programı gurur verici. Yoğun bir ilgi var. Diyarbakır'da böyle güzel etkinliklerin olması sevindiriyor. Bundan sonra Diyarbakırımız böyle güzel etkinliklerle ön plana çıkacaktır." sözlerine yer verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber