Özel hastanelere ibadet yeri uyarısı

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 01 Nisan 2007 10:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Muğla Sağlık Müdürlüğü yetkilileri geçtiğimiz hafta içerisinde yaptıkları rutin denetleme sırasında, içinde ?ibadet yeri olmadığı? nı tespit ettiği Özel Ahu Hetman Hastanesi ile Caria Hastanesi'ne ibadet yeri hazırlamaları için bir aylık süre tanıdı. Bu süre içinde düzenleme yapılmadığı taktirde, hastanelerde poliklinik hizmetleri dışındaki tüm faaliyetlerin durdurulacağı uyarısı yapıldı. Uyarı, turistik ilçede önemli operasyonlara imza atıp uluslararası övgü alan bu iki kuruluşta şaşkınlık yarattı.

Yönetmelik yeni değişti

Özel Hastaneler Yönetmeliği'ne göre özel hastanelerde hastaların dini gereklerini yerine getirebilecekleri mekanların bulundurulması şartını içeren 61. madde vardı ancak bu tamamen hastane yönetiminin inisiyatifine bırakılmıştı. Yani hastane sahibi isterse ibadethane için özel bir oda tahsis edebiliyordu. Yapmasa da müeyyidesi yoktu. Ancak geçen yıl Ekim ayında çıkan yeni Özel Hastaneler Yönetmeliği'nde bir değişiklik yapılarak, ibadethanenin bulundurulması kesin koşul haline getirildi. Özel Hastaneler Denetim Formu'nun 37. maddesi, 61'nci maddeyi bağlar konuma getirildi. Ve, ?Yönetmeliğin 61'nci maddesinde yer alan, dini görevlerin yerine getirilmesi için mekan ayrılmadığı taktirde hastane sahip veya yetkililerine bunu yapmaları için 1 ay süre verilir. Bu süre içinde gereken yapılmazsa hastanede poliklinik faaliyetleri dışında tüm faaliyetler durdurulur? denildi. Muğla İl Sağlık Müdürlüğü'nden bir yetkili durumu şöyle anlattı: ?Eskiden böyle bir zorunluluk yoktu. Yeni yönetmelik bunu zorunlu kılıyor. Muğla genelinde 7 özel hastane var. Rutin kontroller yeni maddelere göre yapılıyor. İlk olarak Marmaris'i denetledik. Buradaki hastaneler yeni şartı yerine getirecek.?

Hastane yönetimi şaşkın

Denetim sırasında ?ibadet yeri olmadığı? için kendilerine 1 aylık süre verilen Özel Ahu Hetman Hastanesi Başhekimi Genel Cerrah Dr. Sahir Ökten, şunları söyledi: ?İl Sağlık Müdürlüğü'nden bir ekip geçen hafta denetlemeye geldi. Denetim Formu'nda, 37. Madde'ye göre ibadethane bulundurulması şartı varmış. Biz de ibadethane olmadığını tespit ettiklerinde, zabıt tuttular. 1 ay süre verdiler. Bu süre içinde ibadethane açmazsak, klinik hizmetleri dışındaki bütün hizmetleri durduracaklarını belirttiler. Eskiden böyle bir şey yoktu. Bir odayı bir hafta içinde ibadethane olarak tahsis edeceğiz. Başka çaremiz yok.? n Mustafa Sarıipek-Dilek YILDIZ

Bu uygulama İstanbul'da da var!

İSTANBUL'DAKİ özel hastanelerin de benzer denetimlerden geçtiği öğrenildi. Amerikan Hastanesi'nden bir yetkili, Özel Hastaneler Yönetmeliği denetleme form bilgileri bölümünde böyle bir zorunluluğun bulunduğunu ve bu zorunluluk gereği hastanelerin fiziki mekanlarına bağlı olarak en az bir odayı ibadethane olarak göstermek zorunda olduğunu söyledi. Ve şöyle dedi: ?Dönemsel olarak yapılan rutin kontrollerde ibadathanin var olup olmadığı da denetlenir. Biz de denetleniyoruz.?

Gürsoy: Bu AKP yönetmeliği

TÜRK Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy, böyle bir uygulamanın antidemokratik olduğunu öne sürerek, ?O zaman her din için ayrı ayrı yer tahsis mi etmek gerekir. Bunu nasıl yapabilirsiniz ki?? dedi. Gürsoy, yönetmeliği, ?Bu, AKP'nin yönetmeliği? olarak tanımladı.

Devlette de zorunluluk var!

DEVLET hastanelerinde ?ibadet yeri bulundurma? zorunluluğu var. Yönetmelik maddesinde, yataklı hastanelerde ?ibadet yeri bulundurma? şartı koşuluyor. Ancak sağlık ocağı gibi yataksız, ayakta tedavi hizmetleri verilen daha alt derecedeki sağlık kuruluşları için böyle bir zorunluluk yok.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber