Yargıtay'da 'Sezer'e yetiştirelim' telaşı

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 03 Nisan 2007 08:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ANKARA - Geçen ayı 'üye seçimi krizi'yle geçiren Yargıtay'ın gündeminde bu kez 'erken Başsavcı seçimi' var. Görev süresi 20 Mayıs'ta dolacak olan Yargıtay Başsavcısı Nuri Ok'un yerine gelecek ismi belirlemek için yapılacak seçim öne alındı. Yeni Yargıtay Başsavcısı'nı belirlenecek beş aday içinden Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer seçecek. Bu Sezer'in yüksek yargıdaki son önemli seçimi olacak.

Önceki haftalarda Yargıtay'daki 23 ve Danıştay'daki dokuz boş üyeliğe seçim yapılamaması tartışma konusu olmuştu. Atamayı gerçekleştirecek olan Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) seçilmiş beş üyesi, kurulun doğal üyeleri Adalet Bakanı'yla müsteşarını toplantılara katılmayarak süreci engellemekle suçlamıştı. Ardından taraflar üye seçimlerinin 15 Nisan'da yapılması konusunda anlaşmıştı.

Bu konudaki tartışmalar sürerken HSYK üyelerinin seçimde diretmelerindeki asıl amacın "Yargıtay başsavcılığı seçimlerini belli adaylar lehine etkilemek" olduğu da ileri sürülmüştü. Aynı iddia bakanlık için de dile getirilmişti.

Yeni üyeler oy kullanamayacak

Söz konusu tartışmalar durulmuş görünürken Yargıtay Başkanlığı, normalde 1 Mayıs'a kadar süresi olan Yargıtay Başsavcılığı seçimlerinin 12 Nisan'da yani 23 yeni üyenin belirlenmesinden önce yapılmasını kararlaştırdı. Yargıtay Kanunu seçimin, Başsavcı'nın dört yıllık görev süresinin dolacağı tarihten 'en az 20 gün önce' yapılmasını öngörüyor. Başsavcı Ok'un, görev süresi, 20 Mayıs'ta dolacak. Yargıtay Başkanlığı, seçimi erkene alırken "Yasanın bu hükmü 20 günden önce seçim yapmaya engel değildir" yorumunu yaptı. Ancak bu karar daha önce örneği olmadığı için yüksek yargının bir kesiminde rahatsızlık yarattı.

Yargıtay Başsavcılığı için şimdilik yedi aday var. Bu isimler şöyle: Yargıtay 2. Ceza Dairesi Başkanı Nedim Baran, 4. Ceza Dairesi Başkanı Ünal Başoğlu, 5. Ceza Dairesi Başkanı Hayrettin Cevheroğlu, 7. Ceza Dairesi Başkanı Turan Demirtaş, 8. Ceza Dairesi Başkanı Zeki Aslan, 11. Ceza Dairesi Başkanı Ersan Ülker ile halen Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekilliği görevini yürüten Abdurrahman Yalçınkaya. En çok oyu alan beş yargıçtan oluşacak liste, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e sunulacak. Sezer seçimi bu adaylar arasından yapacak. Sezer'in görev süresi 16 Mayıs'ta dolacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber