?Atatürk İngilizce'yi resmi dil yapmalıydı!'

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 03 Nisan 2007 07:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Prof. Aydın Köksal, geçen hafta TBMM Türkçe Komisyonu'na bilgi verdi. Köksal, Meclis tutanaklarına giren konuşmasında 12 Eylül dönemine ilişkin çarpıcı bir iddiayı gündeme getirdi. 1983 yılında Genelkurmay Başkanlığı tarafından 3 ciltlik Atatürkçülük kitabı hazırlandığını söyleyen Köksal, kitapla ilgili kendisinin de aralarında bulunduğu 42 profesörün askerler tarafından çağrıldığını belirterek, şunları söyledi:

Atatürk hata yaptı

?O zaman ben doçenttim. Kenan Paşa ve Milli Birlik Komitesi üyesi general arkadaşları vardı. Bize, hazırlattırdıkları 3 ciltlik Atatürkçülük kitabını sordular. Düşüncelerimizi öğrenmek istiyorlardı. Ben ve birkaç arkadaş, kitapta Atatürk'ün dil devrimiyle ilgili çalışmalarına neden yer verilmediğini sorduk, bunun yanlış olduğunu söyledik. Israrla bunu dile getirdik. Bir generalin bizim bu düşüncemize karşı çıkarak, 'Evet Atatürk'e, medyunu şükranız. Mustafa Kemal bir kurtarıcıdır, her şeyimizi ona borçluyuz. Ancak beşerin de hataları olabilir. Atatürk'ümüzün de bazı hataları vardır. Eğer Türkçe'yi değil de İngilizce'yi resmi dil, devletin resmi dili olarak benimseseydi, şimdi biz Pakistan ve Hindistan gibi bütün millet İngilizce konuşuyor olacaktık. Hızla kalkınacaktık' sözlerini sarf etmesi hepimizi şoke etti.?

Paşanın bu çıkışı karşısında Kenan Evren ve arkadaşlarının tepki göstermeyerek sessiz kaldığını anlatan Köksal, ?Paşa bu sözleri sarf ettiği yıllarda Hindistan ve Pakistan fakirlikten kırılıyordu. Dünyanın en sonuncu sömürgeleriydi. Oralara özeniyor ve Atatürk'ün yanlış yaptığını savunuyor. Daha sonra Dil Derneğini kapattılar. Atatürk'ün dil devrimi ile ilgili çalışmalarını da istememize karşın 3 ciltlik Atatürkçülük kitabına koymadılar? dedi.

Kitapta ismi yazacağım

Köksal, çarpıcı iddianın sahibi askeri açıklamadı. Generalin ismini yazacağı kitapta kullanacağını belirten Köksal, ?Şu anda kitap çalışmam devam ediyor. Bu olay da kitapta yer alacak? dedi.

KÖKSAL KİMDİR?

TBMM'de komisyona bilgi veren Prof. Aydın Köksal, 1940 İstanbul doğumlu. Galatasaray Lisesi'ni birincilikle bitirdikten sonra Fransa'da Elektronik Yüksek Mühendisliği okudu. 1980 yılında Hacettepe Üniversitesi'nde Bilgisayar Yazılımı Ana Bilim Dalı'nda profesör oldu. Türkiye Bilişim Derneği'ni kurdu. Köksal, İngilizce, Fransızca, İtalyanca biliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber