En fazla YTL'nin sahtesi yapılıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Nisan 2007 10:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre, 2006 yılında kalpazanlara yönelik yapılan operasyonların değerlendirmesinde YTL'nin tercih edildiğini ortaya koydu.

2005 yılında tedavüle çıkan yeni 50 ve 100 YTL'nin değer/getiri açısından kalpazanların tercih ettiğini belirten emniyet yetkilileri, ayrıca madeni 1 YTL'nin de en az maliyet, sıfır güvenlik sorunu ve aynı kalıpla 2 Euro da basılabilmesinden dolayı tercih edilme sebebi olduğu ifade ettiler.

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan 2006 Raporu'nda ülke genelindeki sahtecilik suçları da masaya yatırıldı. İlginç değerlendirmelerin bulunduğu raporda kalpazanların YTL'yi tercih nedeni, ?Küpür değerleri yüksek paraların tedavüle çıkması parada sahtecilik suçunu arttırmıştır. Teknolojik ilerlemeler, en son model baskı cihazları ve teknikleri kalpazanlar tarafından da kullanılmaya başlanmış, üretilen sahte paraların iğfal kabiliyeti son derece artmıştır? olarak açıklandı.

Sahte paranın en yoğun olarak İstanbul, Ankara, Şanlıurfa ve Bursa'da rastlandığının belirlendiği raporda, geçtiğimiz yıl 309 bin 529 YTL, 77 bin 904 ABD Doları ve bin 479 sahte Euro'nun ele geçirildiği ifade edildi. Halkın kullandığı para konusunda daha fazla bilinçlendirilmesi gerektiğinin vurgulandığı raporda, ?Sahte parayla mücadele de 3 unsur etkindir. Birincisi kolluk kuvveti, ikincisi Merkez Bankası, üçüncüsü ise kullanıcıların bilinçlendirilmesidir? denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber