Ankara 10. Bölge Mahkemesi Tüpraş ihalesini iptal etti

Haber Giriş : 03 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tüpraş özelleştirmesi arapsaçına döndü. Petrol İş Sendikası, sendikanın iptal istemiyle açtığı davada Ankara 10.Bölge İdare Mahkemesi'nin, Tüpraş'ın yüzde 65.67 oranındaki kamu hissesini blok satışına ilişkin 13 Ocak 2004 tarihli ihale komisyonu kararını iptal ettiğini açıkladı.
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'ndan açıklama bekleniyor.

BORSADAKİ TAHTASI KAPATILDI
Haberin duyulmasının ardından yüzde 1.64 değer kaybederek 9000 bin liraya gerileyen şirketin tahtası olay netleşene kadar işlemlere kapatıldı.
Borsa Başkanlığı duyurusunda, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'ndan Tüpraş'ın özelleştirme ihalesiyle ilgili alınan mahkeme kararına ilişkin açıklama istenmesi nedeniyle, Tüpraş'ın sırasının geçici olarak işleme kapatıldığı bildirildi.

KARARI PETROL-İŞ AÇIKLADI
Tüpraş İhalesi ile ilgili karar Petrol-İş Sendikası tarafından yapılan yazılı açıklamayla duyuruludu.
Petrol İş Sendikası Merkez Yönetim Kurulu adına Genel Başkan Mustafa Öztaşkın imzasıyla yapılan açıklaklamada, şöyle denildi:
''Sendikamızın iptal istemiyle açtığı davada Ankara 10. İdare Mahkemesi, Tüpraş'ın yüzde 65.76 oranındaki kamu hissesini blok satışına ilişkin 13.01.2004 tarihli ihale komisyonu kararını iptal etti.

Bu karar, Tüpraş'ın özelleştirme sürecini Danıştay kararı çıkıncaya kadar durduracağı gibi, hukuka aykırı işlem yapmak isteyenlere ve hukuk tanımayanlara bir ders olmuştur.'' Bu arada Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın kararı temyiz etmesi durumunda, bu işleme Danıştay bakacak. Temyiz aşamasında ayrıca, 10 İdare Mahkemesi'nin kararının yürütmesinin durdurulması da istenebilecek.

SÜREÇ
Ankara 10.Bölge İdare Mahkemesi, Petrol-İş Sendikası'nın açtığı dava sonucunda, Tüpraş'ın, Zorlu - Tatneft ortaklığına satışına ilişkin kararın yürütmesini geçtiğimiz haftalarda durdurmuş, Özelleştirme Yüksek Kurulu da bu karara itiraz etmişti.

Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun itiraz başvurusu, bir üst mahkeme olan Bölge İdare Mahkemesi'nde kabul edilmiş, Tüpraş'ın özelleştirilmesinin yolu tekrar açılmıştı.
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan dün yaptığı açıklamada, mahkemenin esasa ilişkin kararını beklemeye gerek olmadığını, Tüpraş'ın satış sözleşmesinin bu hafta imzalanabileceğini söylemişti.

aa

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber