Rektör muhalefeti

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 06 Nisan 2007 06:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

YÖK Başkanı Prof. Teziç, tüm üniversitelerin katlıdığı Rektörler Komitesi'nde oybirliğiyle kabul edilen bildiriyi okudu ve dakikalarca alkışlandı. Teziç, ?Zaten temsil zaafiyeti mevcut bir Meclis'in ancak uzlaşmayla Cumhurbaşkanı seçmesi gerekir. 367+1 şartı vardır. Bu şart gerçekleşmezse, TBMM seçimleri yenilenmelidir. Yeni cumhurbaşkanının geçmişinde şaibe olmamalı' dedi

Rektörler, seçilecek cumhurbaşkanının ?şaibe altında olmaması? uyarısında bulundu. YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç tarafından okunan Rektörler Komitesi bildirisinde, cumhurbaşkanının ?siyasal rejimin güvencesi? olabilmesi için tarafsızlığının önemli olduğu vurgulanırken, laikliği sindirmiş olmasının Anayasal zorunluluk taşıdığı kaydedildi. Meclis'in cumhurbaşkanlığı görüşmelerine başlayabilmesi için en az 367 milletvekilinin hazır bulunmasının şart olduğu belirtilen ve oy birliğiyle kabul edilen bildiri şöyle:

TARAFSIZLIK: Anayasal kurumlar arasında dengeyi gözetme yetkisi ve görevi cumhurbaşkanına verilmiştir. Bunun tarafsızlık gerektirdiği kuşkusuzdur. Milletvekili andında yer almayan ?tarafsızlık' sözcüğü, cumhurbaşkanı andında özenle vurgulanmaktadır.

GEÇMİŞİ ÖNEM TAŞIR: Köşk'e aday olacak kişilerin, geçmişte, sorumluluk doğurabilecek bir şaibe altında olmamaları büyük önem taşımaktadır. Adayların, özgeçmişinin yanı sıra, başta laiklik ilkesi olmak üzere, Cumhuriyetin değiştirilemeyecek niteliklerini ve çağdaş bilimi sindirmiş olmaları da Anayasal bir zorunluluktur.

TEMSİL ZAAFİYETİ: 3 Kasım 2002 seçimleri, en adaletsiz sonuçlar doğuran bir seçim olmanın ötesinde, yüzde 45 oranındaki geçerli oyun Meclis'te temsil edilmemesi nedeniyle, bir temsil zaafiyeti de yaratmıştır. Bunun cumhurbaşkanlığı makamına taşınmaması için, TBMM'de bir uzlaşma gerçekleşmelidir.

367 ŞARTI: Anayasamızın 102. maddesinde, ?nitelikli toplantı ve karar yeter sayılarını' belirleyen özel hüküm, cumhurbaşkanı seçiminde uzlaşma sağlanabilmesinin hukuki çerçevesini oluşturmaktadır. Toplantı sayısının öngörüsü en az 3'te 2 içindir. Yani Meclis Başkanı hariç, oturum açıldığında 367 kişi olmalıdır. Yeter sayıya ulaşılamaması halinde ve Cumhurbaşkanı seçilemediği takdirde, ?derhal TBMM seçimleri yenilenir' hükmü de, uzlaşamamanın yaptırımıdır. İçinde bulunduğumuz son derece gergin ortamın, daha endişe verici boyutlara tırmanmaması için; laik, demokratik, hukuk devletine inanmış cumhurbaşkanı için sorumluluk Meclis'e düşmektedir.

Cüppeleriyle yürüyecekler

TOPLANTIDA 14 Nisan'daki ?Cumhuriyet Yürüyüşü?ne katılacak rektörlerin Anıtkabir'de cüppelerini giymesinin uygun olacağı fikri benimsendi. Rektörlerin ve öğretim üyelerinin Tandoğan Meydanı'ndaki yürüyüşe ?provokasyon olmaması? için sivil kıyafetleriyle, Anıtkabir bölümüne cüppeleriyle katılacağı öğrenildi.

Ben değil, Anayasa endişeli

YÖK BAŞKANI, Vakit gazetesi muhabirinin ?Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanı olunca sizi görevden alabilir. Bunun için mi böyle bir açıklama yapıyorsunuz?? sorusuna, ?Böyle bir şey mi denmiş? Ben okumadım bir yerde. Eleştiriler, görüş açıklamaları üniversitelerin en doğal tutumudur. Toplumu aydınlatma görevimiz vardır? yanıtını verdi. Teziç, bir başka gazetecinin ?Bir endişe taşıyor musunuz?? sorusuna da ?Ben değil, anayasa taşıyor? dedi.

AKP'DEN JET YANIT: Otoriter rejim gibi

AKP Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, ?YÖK, ana muhalefet partisinin siyasi müttefiki gibi davranıyor? dedi. Kapusuz, Teziç'in açıklamalarını üzülerek izlediğini, Türkiye'deki üniversitelerin dünya üniversiteleriyle rekabet edememesinin nedenini anladığını söyledi. Teziç'in toplantı yeter sayısıyla ilgili görüşlerinin anayasal dayanaktan yoksun olduğunu ileri süren Kapusuz, şunları söyledi: ?Rektörler Komitesi Cumhurbaşkanlığı seçiminin tarafı veya yüksek mahkeme değildir. Bu ancak otoriter rejimlerde görülebilecek bir irade yoksunluğudur.?

1989'da SHP Genel Sekreteri olan Deniz Baykal'ın ?Özal aday değil, sivil diktatör. Özal'ı onursuzca indiririz? sözlerini gazete kupürlerinden okuyan Kapusuz, ?Aynı bugünkü sözleri gibi? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber