Erkeklerin kurtulus reçetesi 10 YTL'lik test

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 06 Nisan 2007 07:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Doç. Mert Başaran erkeklerin kabusu prostat kanserini yenmenin en ucuz yolunu açıkladı: 10 YTL'lik bir kan testi olan PSA, kanseri başlangıç aşamasında yakalıyor. Bu sayede hastaların hayatta kalma şansı artıyor.

50 yaş ve üzeri erkeklerde rastlanan prostat kanserinin en önemli nedeni ailesel faktörler. Ancak bir kan testi olan PSA ile prostat kanserini başlangıç aşamasında tespit etmek mümkün. İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı'ndan Doç. Dr. Mert Başaran prostat kanseri hakkındaki sorularımızı yanıtladı.

Bu kanser Türkiye'de yaygın mı?

İleri yaş hastalığı olduğu için bizde henüz o kadar yaygın değil. 70 yaş üzeri erkeklerin yüzde 10'unda görülüyor. En çok Batı Avrupa'da rastlanıyor. Bunun da nedeni PSA (prostat spesifik antijen) testiyle hastalığın anında tespitinin yapılabilmesi.

Nedir bu PSA testi?

50 yaşını geçen her erkeğin standart olarak yaptırması gereken 10-15 YTL'lik çok ucuz bir kan tahlili. Kanseri erken evrede yakalamayı başarıyor.

Peki prostat kanseri dikkat çeken belirtiler veriyor mu?

İdrar yapma zorlukları, idrarda kan görülmesi gibi yakınmalar ile daha ileri evrelerde karın alt kısımlarında ve bacaklarda ağrılar, kilo kaybı gibi şikayetler en belirgin özellikleri. İhmal edildiğinde hızlıca ileri evre döneme geçebiliyor.

Tedavi sırasında hastaları neler bekliyor?

Erken evrede ameliyatla prostat çıkarılıyor veya radyoterapiyle kür sağlanıyor. İkisinin de avantajları ve dezavantajları var. Örneğin ameliyattan sonra ereksiyon veya idrar kaçırma problemi gelişebiliyor. Radyoterapide ise idrar yollarındaki tahriş nedeniyle yanma ve sık idrara çıkma gibi şikayetler görülebiliyor.

Prostat kanserli hastaların şifa şansı nedir?

Erken evrede yakalandığında 10 yıllık yaşam şansı yüzde 80-90 civarında. Hasta genellikle ileri yaşın getirdiği başka hastalıklar nedeniyle kaybediliyor. İleri vakalarda 5 yıllık sağ kalım şansı ortalama yüzde 50 civarında.

Mesane kanseri belirti veriyor

SİNDİRİM sisteminde görülen mesane kanseri, 50 yaş ve sonrasında ortaya çıkan bir hastalık. Erkekler kadınlara göre bu hastalığa yakalanma bakımından üç kat daha fazla risk altında. Doç. Dr. Mert Başaran ?Sigara ve çevre kirliliği hastalığın oluşmasında baş etken' diyor. Hastalığın belirti vermesi nedeniyle erken teşhisin mümkün olduğunu anlatan Doç. Başaran şunları söylüyor: ?İdrara kan karıştığı için hemen dikkat çekiyor ve hastalar soluğu doktorda alıyor. Hastalığın erken evresinde yüzde 90 şifa sağlıyoruz. Ancak ilerlemiş evrelerde 5 yıllık sağ kalım şansı bir anda yüzde 50-60'lara düşüyor. Mesane kanserine karşı yapılacak en iyi şey insanları bilinçlendirmek. İnsanlarımız belirtileri hemen dikkate alıp doktora başvurmalı.'

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber