Askeri Ataşelik, 'andıç'la ilgili olarak Utah'ta eğitim gören Emre Uslu'yu incelemeye aldı

Kaynak : Cumhuriyet
Haber Giriş : 06 Nisan 2007 09:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ataşeliğin , Utah Üniversitesi'nde Ortadoğu Çalışmaları Merkezi'nde araştırmalarını sürdüren emniyet görevlisi Emre Uslu ismi üzerinde yoğunlaştığı öğrenildi. Uslu'nun TSK'ye yönelik eleştirel makale ve kitap çalışmaları bulunuyor.

Genelkurmay'dan çalınan ve ABD'ye e-posta yoluyla gönderildiği belirlenen andıç ile ilgili olarak Utah Üniversitesi'nde eğitim gören emniyet görevlisi Emre Uslu incelemeye alındı. Edinilen bilgiye göre, Washington Askeri Ataşeliği, Uslu'yu mercek altına aldı. Genelkurmay Askeri Başsavcısı Kıdemli Albay Saim Öztürk , andıçın 12 Ekim 2006'da karargâhtan çalındığını ve Utah'a gönderildiğini, buradan da Türkiye'ye aktarıldığını belirlediklerini açıklamıştı.

Genelkurmay Askeri Başsavcılığı'nın andıcın çalınması ve ABD'ye yollanmasına ilişkin soruşturması çok yönlü sürerken Washington Büyükelçiliği Askeri Ataşeliği de belgelerin Utah'a gönderildiğinin belirlenmesi üzerine çalışma başlattı. Bu kapsamda, Utah Üniversitesi'nde eğitim gören ve aynı üniversitenin Ortadoğu Çalışmaları Merkezi'nde araştırmalarını sürdüren emniyet görevlisi Emre Uslu ismi üzerinde yoğunlaşıldığı öğrenildi.Yakın çevresi ise Uslu'ya yönelik iddiaları gerçekçi bulmadıklarını ileri sürerek incelemenin kaynağının Uslu'nun Türk Silahlı Kuvvetleri'ne yönelik eleştirel makale ve kitap çalışmaları olduğunu iddia ettiler.

Kamu görevlisi olarak Utah Üniversitesi'nde eğitim gören Uslu'nun İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu 'ya ve Başbakan Tayyip Erdoğan 'ın danışmanlığını üstlenen ve konuşma metinlerini de hazırlayan Ömer Çelik 'e değerlendirme notları aktardığına ilişkin belirlemelerin de ilgili makamlara ulaştırıldığı öğrenildi.

TSK'ye dönük eleştiriler

Emre Uslu'nun Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Önder Aytaç ile birlikte Şubat 2007'de yayımladığı "Egemenliğin Gizli Ortağı Asker ve Medyadan Demokrasiye Tezkere-Org. Yaşar Büyükanıt'ın Tarihi Konuşmasındaki Şifrelerle Türkiye'nin Yarını" adlı kitabı bulunuyor. Uslu ve Aytaç kitap ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt 'ın 2006-2007 Harp Akademileri Eğitim ve Öğretim Yılı Açılışı'nda yaptığı ve TESEV'in askere yönelik yorumlar içeren raporuna da tepki gösterdiği konuşmasının "satır aralarındaki şifreleri çözümlediklerini" ileri sürüyorlar.

Yazarların, kitabı "28 Şubat 2007'ye kadarki bütün faili meçhulleri aydınlatması için emniyete ve bundan sonra da hiçbir faili meçhul olmaması için derin devlete" ithaf etmesi dikkat çekti. Emre Uslu'nun ayrıca İlnur Çevik 'in sahibi olduğu The New Anatolian gazetesinde de zaman zaman yazdığı köşe yazılarında TSK'ye dönük eleştirilerde bulunduğu biliniyor.

Albay Öztürk, andıcın 12 Ekim 2006'da karargâhtan çalındığını ve belgelerin e-posta ile ABD'ye yollandığının belirlendiğini duyurmuştu. Kaynaklar, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek 'e ait olduğu belirtilen, ancak kendisinin sahiplenmediği günlüğün de ABD'den Türkiye'ye gönderildiğine dikkat çekmişlerdi.

Cumhuriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber