Tombul'dan hapis cezasına tepki

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Nisan 2007 13:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, KESK ve bağlı sendikaların genel başkanları ve yöneticilerine verilen hapis cezalarıyla ilgili, "Bu sokağa çıkana, hak arayana gözdağı vermeyi amaçlayan, siyasi atmosferden etkilenildiğini düşündüren bir karardır" dedi.

Tombul, Eğitim Sen'in 2005 yılında Ankara'da düzenlemek istediği basın açıklaması nedeniyle çıkan olaylar dolayısıyla yargılanan ve bir kısmı ceza alan sendikacılarla birlikte Eğitim Sen Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi.

Dava sürecinde, "ifade özgürlüğüne", "sendika hakkına", "gösteri ve toplantı düzenleme hakkına" getirilebilecek sınırlamaların Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne ve ILO sözleşmelerine aykırı olduğunu ifade ettiklerini anlatan Tombul, benzer bir açıklamaya katıldığı için ceza verilen bir KESK üyesinin başvurusu üzerine Mart ayında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin "Türkiye Cumhuriyeti'nin örgütlenme özgürlüğünü ihlal ettiği" yönündeki kararını da mahkemeye sunduklarını belirtti.

Tombul, bunlara rağmen Ankara 28. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından yargılanan 22 yöneticilerinden 11'ine ceza verilerek Anayasa'nın 2. maddesinde belirlenen "demokratik, insan haklarına saygılı, hukuk devleti" ilkesinin ihlal edildiğini öne sürdü.

"Hükümetin hukuka aykırı tutumu karşısında, kişi hak ve özgürlüklerinin güvencesi olması gereken yargı organlarının da Anayasal görevlerini yerine getirmediğini" iddia eden Tombul, "Demokratik haklarını kullanmak isteyen sendika yöneticilerine hapis cezası verilirken, 6'sı ağır olmak üzere 20 kamu görevlisini yaralayan ve ölçüsüz düzeyde, hukuka aykırı şiddet uygulayan güvenlik görevlileri ve onlara emir veren idareciler hakkında şikayetlerimizi işleme dahi koymamışlardır" dedi.

Tombul, bir basın mensubunun, "Kararı siyasi buluyor musunuz?" şeklindeki sorusunu yanıtlarken, "Bu, sokağa çıkana, hak arayana gözdağı vermeyi amaçlayan, siyasi atmosferden etkilenildiğini düşündüren bir karardır" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber