Dirençli Bakterilere Karşı Antibiyotik Kombinasyonu

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 06 Nisan 2007 13:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yapılan yeni bir araştırmayla, antibiyotiklerden birine karşı dirençli olduğu bilinen bakteriye karşı, iki antibiyotik kullanımıyla galip gelindiği ve direncin ortadan kalktığı gösterildi.

Doktorlar yıllarca, aşırı antibiyotik kullanımının bakterilerin direncini artırdığı yönünde uyarıldılar.

Harvard Tıp Okulu'nda biyoloji sistemleri bölümünde asistan profesör Roy Kishony, yeni çalışmanın, bakteri direncini sınırlandırmak için, antibiyotik kombinasyonlarının bazen kullanılabileceğini gösterdiğini belirtiyor.

5 Nisan'da Nature'da yayımlanan çalışma, başlangıç niteliğinde bir araştırma ve şu an doktorların antibiyotikleri birarada kullanmaları gerektiğini söylemek için erken. Ancak, araştırmacılar bu çalışmanın yeni tedavi yöntemlerin geliştirilmesine yardımcı olacağını düşünüyorlar.

Antibiyotikler, modern tıptaki en büyük buluşlardan biri, bugüne kadar milyonlarca hayat kurtardı. Ancak, neredeyse bütün antibiyotiklere karşı dirençli olan bakteri zinciri, sağlık görevlilerini endişelendiriyor.

Örneğin uzmanlar, 2006 yılında, metisilin dirençli Staphylococcus aureus'un (MRSA)insanlar arasında yayılmasının global bir tehlike oluşturduğu konusunda uyarmışlardı.

New York'taki Maimonides Tıp Merkezi bulaşıcı hastalıklar bölümü başkanı Dr. Edward Chapnick açıklıyor: ?Bu konu antibiyotik direncini bir bütün olarak ele alması açısından MRSA'dan daha geniş kapsamlı. Burada sadece bir dirençli organizma yok. MRSA büyük bir problem, ancak tek değil.?

Tehlike alarmıyla beraber, tıp grupları ve doktorlar insanlarda ve hayvanlarda aşırı antibiyotik kullanımına karşı uyarıldılar.

Ancak, Harvard'da yürütülen çalışmayla, bu ilaçların birarada kullanımının sürpriz bir şekilde problemi çözdüğü gösterildi.

Kishony, dirençli bir zincirin, antibiyotik kombinasyonuyla karşılaştığında daha önce görülmemiş bir şekilde tepki ortaya koyduğunu belirtiyor.

Ancak, Kishony ve Harvard'da mastır öğrencisi Remy Chait'in birlikte yürüttükleri çalışmada kullandıkları doxisiklin ve Cipro antibiyotikleri E. Coli bakterisine karşı başarılı oldu. Araştırmacılar, E. coli'nin en tehlikeli direnç zincirine karşı başarı elde ettiklerini açıkladılar.

Kishony açıklıyor: ?Bunun nedeni, A ilacına karşı direnci olan bakterinin, A ilacına etkisinin azalması ve buna ek olarak B ilacınıa uyguladığı baskının da ortadan kalkmasıdır.?

Kishony ekliyor: ?Diğer bir ifadeyle, A ilacıyla karşılaşan dirençli bakteri zinciri, baskılayıcı kuvvetinin çoğunu B ilacına karşı kullanıyor. Ve B ilacı bu bakteri zincirinin öldürülmesinde zaten etkili olduğu için, kombine tedavi, dirençli mutanta karşı daha etkili oluyor.?

Kishony, doktorlara antibiyotik kombinasyonu kullanımı konusunda yönlendirme yapılması için henüz erken olduğunu, ancak bu buluşların antimikrobiyal kombinasyonlar da dahil bu alanda yapılacak yeni tedavi yöntemleri geliştirilmesine yardımcı olacağını düşünüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber