Sezer'in özrü kabahatinden büyük

Türkiye'ye en karanlık ekonomik kabusu yaşatan anayasa kitapçığı fırlatma krizinin nedeni 16 yıl sonra açığa çıktı. KARAR'a konuşan Ecevit'in manevi oğlu olarak bilinen koruma amiri ve DSP eski milletvekili Birgün "Bir sohbet sırasında bizzat Ecevit'in ağzından bu konuyu duydum. FP'nin kapatılmaması gerektiğini söyledi ve 'bu konuyu görüştüm' ifadesini kullandı" dedi

Kaynak : Karar
Haber Giriş : 06 Kasım 2017 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sezer'in özrü kabahatinden büyük

HİLAL ÖZTÜRK

Türkiye'ye bir gecede tarihinde görülmemiş derece büyük bir ekonomik kriz yaşatan "anayasa kitapçığı fırlatma" olayıyla ilgili, 16 yıl sonra dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'den dikkat çekici bir açıklama geldi. Sezer dönemin Başbakanı Bülent Ecevit'e Anayasa kitapçığı fırlatma nedenini ilk kez anlattı. Sezer "Sayın Ecevit 2 kez bana gelip Fazilet'in kapatılmamasını ve AYM üyelerine telkinde bulunmamı istedi, ikisinde de reddettim ve aramızda büyük gerginlik oldu. Bu gerginlik sürerken, Anayasa kitapçığı olayı yaşandı. Asıl neden, Ecevit'in FP konusundaki isteğiydi'' dedi. Karar, dönemin tanıklarından Ecevit'e en yakın isme ulaştı. Manevi oğlu olarak bilinen koruma amiri ve DSP Milletvekili Recai Birgün Sezer'in açıklamasıyla ilgili "Ben Sayın Ecevit'in bir sohbetinde Fazilet Partisi'nin kapatılmaması gerektiğini söylediğini duydum. Bu konuda ricacı olduğunu ve görüştüğünü de ifade etti. Sanıyorum kastettiği Sezer'di" Gerginliğin bu olayla başladığını ifade etmiş. Bunu bilemem ancak, anayasa kitapçığı fırlatmasına neden olan konu farklıydı. BDDK ile ilgiliydi" dedi.

Eski Cumhurbaşkanı Sezer, Sanatçı Baykal Saran adına geçen hafta Ankara'da verilen "Tiyatro Ödülü" dolayısıyla düzenlenen gecede CHP Mersin Milletvekili Fikri Sağlar, "Anayasa fırlatma'' konusuyla ilgili anısını paylaşmıştı. Sezer o olayda Ecevit'le arasındaki gerginliğin nedeni şöyle anlatmıştı: "Ecevit 2 kez bana gelip, Fazilet'in kapatılmamasını, bunun için arkadaşlarım olan Anayasa Mahkemesi üyelerine telkinde bulunmamı istedi. Hukukun üstünlüğüne inanan bir kişiye söylediği bu sözlere kırıldım ve reddettim. Bir süre sonra yeniden gelip, aynı istekte bulundu. Yine reddettim ve o görüşmede aramızdaki gerginlik arttı. Bu durum sürerken, 19 Şubat'taki Anayasa kitapçığı olayı yaşandı. Gerginliğin asıl nedeni, Ecevit'in FP konusundaki isteğiydi. MGK'da yaşananlar da, bu gerginlikten kaynaklandı.''

Türkiye, 19 Şubat 2001'deki MGK toplantısında, Sezer ile Ecevit arasında yaşanan 'Anayasa fırlatma' olayının ardından büyük bir ekonomik krize girdi. Borsa yüzde 14.6 düştü, repo faizleri yüzde 760'a fırladı, 7.6 milyar dolarlık döviz çıkışı oldu. 510 bin kişi daha işsiz kaldı. Kamuoyu anayasa kitapçığı fırlatma olayının gerekçesini farklı biliyordu. Ecevit o tarihte bir basın açıklaması yaparak kendisine yapılan 'terbiyesizliği' anlatmış ama ayrıntılarını paylaşmamıştı. Basına daha sonra yansıyan haberler ve açıklamalarda ise gerekçe; MGK toplantısı öncesinde saat 09.30'da Sezer'in, Ecevit'in Devlet Denetleme Kurulu'nun BDDK'da yaptığı çalışmaları eleştiren sözlerinden rahatsız olmasıydı. Sezer, anayasal hakkını kullandığını ve yasaları bilmeden eleştiride bulunmanın doğru olmadığını söyledi. Sezer, elindeki Anayasa'yı havaya kaldırarak ''Denetimin denetimi bal gibi olur. İşte Anayasa, Anayasayı bilmiyorsunuz'' deyince dönemin Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan araya girdi. Özkan "O anayasayı bir de biz görelim, anlayalım" dedi. Sezer, Özkan'ın bu sözüne sinirlendi ve elinde tuttuğu anayasa kitabını Ecevit ve Özkan'ın bulunduğu yöne doğru fırlattı.

FP 2001'DE KAPATILDI

Refah Partisi'nin kapatılması ve Necmettin Erbakan'ın yasaklı hale gelmesi üzerine 17 Aralık 1997'de Milli Görüş çizgisinde Fazilet Partisi (FP) kuruldu. Genel Başkanlığa önce Erbakan'ın avukatı İsmail Alptekin, sonra da Recai Kutan seçildi. RP'li vekiller, FP'ye katıldı. FP ilk seçimde 105 milletvekiliyle TBMM'ye girdi. Merve Kavakçı da FP'den vekil seçildi. Kavakçı'nın türbanlı olarak TBMM'de yemin etmek istemesi, krize neden oldu ve yemin edemedi. İzinsiz ABD vatandaşlığı ortaya çıkınca, milletvekilliği de düştü, vatandaşlıktan çıkarıldı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı da "Laikliğe aykırı eylemlerin odağı ve kapatılan RP'nin devamı olduğu'' gerekçesiyle FP için 11 Mayıs 1999'da kapatma davası açtı. FP, 22 Haziran 2001'de Sezer'in Cumhurbaşkanı, Ecevit'in Başbakan olduğu dönemde, AYM tarafından kapatıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber