Fatura skandalında şok edici gelişme

Kaynak : Tercüman
Haber Giriş : 07 Nisan 2007 09:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Enerjideki fatura skandalında şok gelişmeler yaşanıyor. Başbakanlık Teftiş Kurulu da çarpıcı bulgulara ulaştı: Sorumlu oldukları öne sürülen 5 bürokrat hakkında disiplin soruşturması zaman aşımına girdi

TERCÜMAN'IN kamuoyuna duyurduğu enerjideki fatura skandalında şok gelişmeler yaşanıyor. Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu (DDK) ile Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu'nun (YDK) raporlarla ortaya koyduğu skandalın ardından harekete geçen Başbakanlık Teftiş Kurulu da çarpıcı bulgulara ulaştı. Hazırlanan raporda, devletin 66 milyon YTL (66 trilyon TL) alacağının, bakan oluruna rağmen iptalinde sorumlu oldukları öne sürülen 5 bürokrat hakkında disiplin yönünden zaman aşımının geçtiği ve yapılacak bir işlemin bulunmadığı belirtildi.

Tahsil edilemedi

Fatura skandalı, DDK'nın, Gebze-Dilovası Doğalgaz Santrali'ndeki ısı sarfiyatı ve atık ısı bedeli konusunda, Ova Elektrik AŞ'ye 1997'den 2003'e kadar 66 trilyonluk fazla ödeme yapıldığını tespit etmesiyle ortaya çıkmıştı. 21 Temmuz 2003 tarihli rapor, bu paranın tahsili için Enerji Bakanlığı'na gönderilirken, Bakan Hilmi Güler de, TETAŞ'a gerekli işlemlerin yapılması için talimat vermişti. Ancak, bakan adına Enerji İşleri Genel Müdürlüğü imzasıyla 19 Ocak 2004 tarihinde TETAŞ'a gönderildiği belirtilen ?faturanın iptalini içerir talimat' üzerine ödeme tahsil edilemedi.

Konu daha sonra YDK'ya yansıdı. ?İvedi Durum Raporu? hazırlayan YDK da alacağın zaman aşımına uğrayacağını vurgulayarak ?Tutarın ivedi olarak alınması ve olayın sorumluları hakkında gereği yapılması? için 25 Ocak 2007 günü Enerji Bakanlığı ve Başbakanlık Teftiş Kurulu'nu uyardı.

Zaman aşımı

Ova Elektrik A.Ş.'ye yapılan ısı sarfiyatı ödemelerinde yüksek değerin esas alındığı belirtilen raporda, 1997-2003 yılları arasındaki fazla ödemeden kaynaklanan paraya dikkat çekildi.

Raporda şu uyarı yapıldı:

?Fazla ödemelerden kaynaklanan 66 trilyon TL tutarındaki alacağın Ova Elektrik alacaklarından mahsup yolu da dahil olmak üzere zaman aşımına uğramadan tahsil edilmesi ve bu bedelin tahsil edilmesini sürüncemede bırakarak aradan geçen uzun zaman içerisinde alacağın tahsilinde ihmali ve kusuru bulunan personelin sorumluluklarının belirlenmesi amacıyla, Başbakanlık Teftiş Kurulu (BTK) Başkanlığı'nca soruşturma açılması önerilmektedir.? YDK'nın bu talebi üzerine BTK da soruşturma açtı. Enerji Bakanlığı'nda ilgililerin ifadelerine başvuran müfettişler, faturada 21 Şubat 2007 tarihinde dolacak olan 10 yılllık zaman aşımı süresinin son anda engellendiğine dikkat çektiler. Rapordaki şu tespit ise, olayın boyutunu ortaya koydu:

Disiplin yönünden

?Enerji Bakanlığı'nın 3 Aralık 2003 tarih ve 3982 sayılı Bakan oluruna rağmen, TETAŞ Genel Müdürlüğü'ne gönderilen ve 66 Trilyon TL tutarındaki TETAŞ alacağının iptaliyle ilgili olarak, 19 Ocak 2004 tarih ve 196 sayılı Enerji İşleri Genel Müdürlüğü yazısını Bakan adına imzalayan Genel Müdür Budak Dilli, Genel Müdür Yrd. Metin Katık ve Daire Bşk. Mustafa Çetin'in ve bu talimatı uygulayan TETAŞ Yöneticileri Genel Müdür Hacı Duran Gökkaya ve dönemin Genel Müdür Yardımcısı Cemil Kılıç'ın söz konusu işlemlerin ortaya çıkış tarihlerinden itibaren 657 sayılı Yasa'da belirtilen 2 yıllık zamanaşımı sürelerinin geçmiş olması nedeniyle bu aşamada disiplin yönünden yapılacak bir işlem bulunmadığı tespit edilmiştir...?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber