Yerli otomobil için 'şehirler yarışıyor'

Yerli otomobili üretecek konsorsiyumun belirlenmesinin ardından milletvekilleri, fabrikanın kendi şehirlerinde ve komşu illerde kurulması için taleplerini dile getirdi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Kasım 2017 14:35, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Yerli otomobil için 'şehirler yarışıyor'

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki 2018 bütçesinin görüşmelerinde söz alan bazı milletvekilleri, yerli otomobili kendi seçim çevrelerinde istemelerinin gerekçelerini anlattı.

MHP Mersin Milletvekili Baki Şimşek, babası doğmadan 5 yıl önce, Türkiye'nin 1944 yılında ilk ucagını urettiğini; Amerika'nın da kendisi dogmadan once aya gitttiğini söyledi. Şimşek, "Her seye ragmen 2019 yılında otomobil uretilecek olmasından duydugumuz memnuniyeti belirtmek istiyorum." dedi.

Istanbul ve Marmara merkezli projelerden vazgecilerek, yapılacak olan otomobil fabrikalarının mutlaka, ikinci Marmara olmaya aday olan Adana- Mersin-Nigde-Aksaray-Kayseri bolgesi icerisinde secilecek bir yere yapılması gerektiğini belirten Şimşek, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'den bu konuyu Bakanlar Kurulunda gundeme getirmesini istedi.

AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, yerli otomobil ile Turkiye'nin tarihi bir atılım yaptığını ifade etti.

"Bu atılımda bolgemizin de imzası olsun istiyoruz." diyen Aydemir, "Erzurum basta olmak uzere bolgemizde yerli otomobil uretimi icin yeterli altyapısı olan iller var. Mesela yerli otomobili Erzurum'da uretin. Bu hal bolgemizde yasanan gocu butunuyle sıfıra indirecektir; buna inancımız tamdır." dedi.

Bunun, aynı zamanda bolgedeki beyin ve sermaye gocunu de onleyeceğini dile getiren Aydemir, Dogu Anadolu Bolgesi'nin, katma deger ureten bir bolge olacağını söyledi. Aydemir, "Eger yerli otomobil uretimi butun mumkun degilse, o zaman herhangi bir aksamına yonelik uretim noktaları bolgemizde tesis edilmelidir. Bunu bolgede gocun, dahası terorun de sonlandırılması adına tarihi bir fırsat olarak gordugumuzu belirtelim." diye konuştu.

"Zonguldak buna hazır"

AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu, konuşmasında, "Yerli ve milli otomobilin Zonguldak'ta yapılması istiyoruz." dedi.

Bakan Özlü'nün konuyla ilgili bir açıklamasında "Şehirleri yarıstıracagız." dediğini anımsatan Çaturoğlu, "Zonguldak buna taliptir. Cunku tarihi, kulturel, bilgi ve teknoloji birikimi, Cumhuriyetin ilk sanayi baskenti olusu, organize sanayi bolgeleri ve endustri bolgeleriyle birlikte buna Zonguldak layıktır, Zonguldak buna hazırdır. Zonguldak'a pozitif ayrımcılık yapmanızı bekliyoruz. Bu, aynı zamanda Zonguldak-Bartın-Karabuk havzasında sanayinin, ekonomik faaliyetlerin cesitlenmesiyle birlikte sadece madencilige baglı olmasının onunu acacak ve bagımlı olmaktan kurtaracak onemli bir hadisedir." değerlendirmesinde bulundu.

Alp Özden

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber