Trafikte elektronik denetleme çok önemli

ODTÜ Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sümer, "Elektronik denetleme çok önemli. İhlal yaptığında yakalanacagına yuzde yuz inanan insanlar kesinlikle kurala uyuyorlar." dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Kasım 2017 14:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Trafikte elektronik denetleme çok önemli

ODTÜ Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nebi Sümer, şehir Merkezlerindeki İşlek Caddelerin Trafik Sorunlarının Araştırılmasını ve Alınabilecek Önlemlerin Belirlenmesi amacıyla kurulan TBMM Dilekçe Alt Komisyonuna bilgi verdi.

Trafikte akıskanlık ile guvenlik arasında bir denge kurulması gerektiğini ifade eden Sümer, trafik kent icinde oldugunda dengenin akışkanlık değil guvenlik yanında olması gerektiğini belirtti. Sümer, "(Kesintisiz yol yapıyorum) anlayısı, aslında gelismisliğin bir göstergesi olmasına ragmen trafikte risk artar. Çunku yayanın karsıdan karsıya gecme suresini artırırken aracın hızını da artıyorsunuz, en tehlikeli karsılastırmaya getiriyorsunuz." dedi.

"Bagdat Caddesi'nin kendi icindeki onceliği yayadır, yani 'yaya oncelikli yol' kavramıdır." diyen Sümer, "Butun ulkeler bunu boyle cozmustur. Bu kavrama baslamamız lazım." ifadelerini kullandı.

"En onemli kural; istisnasız olması"

Kendi anne ve babasını da 1984 yılında trafik kazasında kaybettiğini aktaran Sümer, o günden beri zamanının yarısını bu konuya ayırdığını bildirdi. Akademik olarak bu konudaki bir alanının da istatistik olduğunu ifade eden Sümer, "Ortalama hızı 7 kilometre dusururseniz, emniyet kemeri kullanımını sehir ici ve sehir dısı ortalama yüzde 81'e cıkarırsanız, hicbir yatırım yapmadan olumleri tam yuzde 50 azaltıyorsunuz. Yani 150 kilometreyle giden 143 gidecek, 100'le giden 93'le gidecek." değerlendirmesinde bulundu.

"Elektronik denetleme çok önemli"

Elektronik denetlemenin çok önemli bir konu olduğunun altını çizen Sümer, şunları söyledi:

"En onemli kural sudur: İstisnasız olmasıdır. Yani ihlal yaptığında yakalanacagına yuzde yuz inanan insanlar kesinlikle kurala uyuyorlar. Bu artık mumkun yeni teknolojiyle. Bunun mutlaka sehir icine kurulması lazım. Sehir icinde akıskanlıgı guvence altına almak için dar olması lazım yolun, oysa biz sehir ici yolların genisligini sehir dısıyla aynı yapıyoruz. 30 kilometre levhalarının kritik yerlerde ebadının yuzde 50 buyutulmesi gerekiyor, bunlar psikolojik taktikler."

"Bir yılda kavgada 13 kişi öldü"

Yaptıkları araştırmada 2015 yılında, İstanbul'da sadece trafik kavgasında olen 13 insan bulduklarını aktaran Sümer, şunları kaydetti:

"Bir kulturu suclamayalım, onu cok yanlıs buluyorum. 'Bizim insanımız iste boyledir.' Boyle bir sey yok, dogru kuralı koyarsak, dogru uygulamaları yaparsak insanımızın dunyanın digeriyle arasında hicbir farkı yok, hatta daha iyi bir sekilde buna uyar ve yaparlar."

Alp Özden

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber