Dava açmak için 60 günlük sürenin kaçırılmaması gerektiğine dair mahkeme kararı

Haber Giriş : 04 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memurlar.org Forum sitesinden alınmıştır

T.C
ANKARA
5.İDARE MAHKEMESİ

ESAS NO : 2004/
KARAR NO : 2004/
DAVACI : X/X
VEKİLİ : X/X
DAVALI : 1- T.C.Ziraat Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğü
2- Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığı

DAVANIN ÖZETİ : Davacının T.C.Ziraat Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğü emrinde X olarak görev yapmakta iken x x x x x x emrine x atanmasına ilişkin xx/ xx/2002 gün ve 6xxxx günlü işlemin iptali ile işlem nedeniyle yoksun kaldığı tüm parasal hakların yasal faiziyle birlikte tazminen ödenmesine karar verilmesi isteğidir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Ankara 5. İdare Mahkemesi'nce dava dilekçesi ile ekleri 2577 sayılı yasanın 14. Maddesi uyarınca incelenerek işin gereği görüşüldü;

2577 sayılı İYUK' un 7. Maddesinde; dava açma süresinin özel kanunlarda ayrı süre gösterilmeyen hallerde idare mahkemelerinde 60 gün olduğu, bu sürenin idari uyuşmazlıklarda yazılı bildirimin yapıldığı tarihi izleyen günden itibaren başlayacağı kurala bağlanmıştır.

Uyuşmazlıkta Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü emrinde X olarak görev yapmakta iken dava konusu xx/xx/2002 günlü işlemle X X X X X X X emrine atanan davacıya işlemin xx/xx/2002 tarihinde tebliğ edildiği anlaşıldığından yukarıda aktarılan süre kuralı uyarınca söz konusu tebliğ tarihinden itibaren 60 gün içerisinde davayı açması gerekirken, bu süre geçtikten sonra xx/xx/2004 tarihinde açılan davada süre aşımı bulunduğundan esasını inceleme olanağı bulunmamaktadır.

Davacı benzer bir konu hakkında Danıştay 5.Dairesince verilen bir karar üzerine davayı süresi içinde açtığını iddia etmekte ise de ; uyuşmazlıkta yalnızca atama işleminin iptalinin istenilmiş olması, bu işlemin yukarıda atama işleminin yapılmamış olması nedeniyle, yeniden dava açma süresini ihya etme olanağı tanımayan davacı iddiası yerinde görülmemiştir.

Açıklanan nedenlerle 2577 sayılı yasanın 15/1-b maddesi uyarınca süre aşımı nedeniyle REDDİNE, ...aşağıda dökümü yapılan TL'nin davacı üzerinde bırakılmasına xx/04/2004 gününde oy birliği ile karar verildi.
BAŞKAN ÜYE ÜYE

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber