Okuldan önce kantine bakın!

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 09 Nisan 2007 15:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yapılan araştırmalar okullardaki kantinlerde daha çok sağlıksız yiyeceklerin satıldığını gösteriyor. Uzmanlar çocuk beslenmesinde ev kadar okullarda yenilen yiyeceklerin de önemli olduğunu belirtiyor

Okul seçiminde en önemli kriterlerden birinin de, öğrencilere sunulan beslenme imkânları olduğunu biliyor musunuz?.. Araştırmalar, yediklerimizin zihinsel gelişime doğrudan etki ettiğini gösterirken, çocuklarımızın beslenmesine yeterince özen gösterilmiyor. Bugün öğrencilerin büyük çoğunluğu en azından bir öğünlerini ev dışında karşıladığı halde, kantin ve yemekhanelerdeki manzara düşündürücü... Öte yandan uzmanlar çocukların beslenmesinde sadece evde aldıkları gıda ile ilgilenmenin yeterli olmadığını belirterek, çocukların okullarda karşılaştıkları sağlıksız beslenme koşullarına dikkat çekiyor.

Obezite, gıda zehirlenmesi, zekâ ilerlemesinin ve fiziki büyümenin yavaşlaması ve çeşitli hastalıklar, okullarda sağlıksız beslenmenin neden olduğu sonuçlar arasında yer alıyor. Büyüme çağındaki çocukların protein ağırlıklı beslenmeleri, yoğurt ve süt ürünleriyle kalsiyum, karbonhidratlı yiyecekler ile enerji, meyve ve sebzelerle de ihtiyaçları olan vitamini almaları gerekiyor. Tüm bu besin gruplarının belirli bir kalori miktarı içeren bir menüyle sağlanması gerektiği konusunda ise uzmanlar hemfikir. Oysa yapılan araştırmalara göre, okul kantinlerinin yüzde 97'sinde salata ve neredeyse yarısına yakın bölümünde süt bulunmuyor. İstanbul genelinde yapılan bir başka araştırmaya göre ise, okullarda kantin bulunma oranları yüzde 100'e yaklaşırken, yemekhane bulunan okulların oranı yüzde 20'yi geçmiyor.

ÇABALAR YETERSİZ...

Bu konuda velileri bilinçlendirmeyi misyon edinen Keyveni Yemek'in Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Çelik, okul yönetimlerinin gittikçe artan bir hızda bu konuya eğildiğini, ancak genel tabloya bakıldığında çabaların halen yetersiz olduğunu belirtiyor. Öğle yemeklerinde kantinlerde satılan fast food tarzı yiyeceklerin çocuklara daha cazip gelebileceğini söyleyen Çelik, buna karşılık tam gün eğitim veren okulların çocuklara sağlıklı yemek vererek bu sorunun önenü geçebileceğine dikkat çekiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber