Üniversiteli nalbantlar

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 09 Nisan 2007 15:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kocaeli Üniversitesine (KOÜ) bağlı meslek yüksek okullarında otobüs şoföründen, nalbanta, emlakçıdan mantar yetiştiricisine, özel güvenlik elemanından itfaiyeciye kadar ara eleman yetiştiriliyor. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasret Çomak, KOÜ'de 11 fakülte, 7 yüksek okul, 19 meslek yüksek okulu, 1 devlet konservatuvarı ve 3 enstitü bulunduğunu, bu okullarda 50 bin 476 öğrencinin öğrenim gördüğünü belirtti.

5 bin dolara iş

Meslek yüksek okullarında otobüs şoförlüğü, at antrenörlüğü, atçılık işletmeciliği, nalbantlık, itfaiyecilik ve yangın güvenliği, emlak ve emlak yönetimi, özel güvenlik ve koruma, borsa ve finans, yalıtım teknolojisi, rafineri ve petrokimya, iş ve uğraşı terapisi gibi mesleki eğitim veren programların bulunduğunu ifade eden Çomak, programların bazılarının yalnızca KOÜ'de uygulandığını söyledi. Okullarda hizmet sektöründen sanayiye kadar çok sayıda alanda eğitimli ara insan gücü yetiştirildiğini belirten Çomak, şöyle devam etti: ?Türkiye'nin en büyük eksiği ara insan gücüdür. Bu eksikliğin giderilmesi için son yıllarda farklı alanlarda çok sayıda meslek yüksek okulu açılmıştır. Üniversite olarak bu eksiği gidermenin gayreti içindeyiz. Bunun için bazıları Türkiye'de sadece üniversitemizde bulunan 19 meslek yüksek okuluna sahibiz. Bazı meslek okullarından mezun olanların kolayca iş bulup, iyi paralar kazandığını söyleyebilirim. Mesela, AB normları çerçevesinde atçılık ve nalbantlık konusunda eğitimli kişilere ihtiyaç duyulmaktadır. Son yıllarda rağbet gören bu alanda Türkiye'nin ilk ve tek nalbantlık ile at antrenörlüğü bölümleri üniversitemizde açılmıştır. Bu bölümlerden mezun olanlar 4-5 bin dolar karşılığında iş bulabilmektedir.

Büyük yatırım

Yine eğitimleri Arama Kurtarma Derneği (AKUT) tarafından desteklenen özel güvenlik ve koruma programında mezun olan öğrencilerimiz büyük şirketler tarafından tercih edilmekte. Bunun dışında iş sağlığı ve güvenliği programı da AB tarafından 3 milyon euro'luk bir yatırımla desteklenmekte, buradan mezun olanlar geniş iş imkanlarıyla hayata atılmakta.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber