Polis 10 Nisan müjdesi bekliyor

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 10 Nisan 2007 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

mehmet canıtatlı

Polis Teşkilatı'nın kuruluşunun 162. yıldönümü nedeniyle İstanbul'da önceki gün yapılan "Polis-Halk El Ele" yürüyüşü sırasında İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'ın Başbakan Erdoğan ve İçişleri Bakanı Aksu'nun polislerin özlük hakları ve çalışma şartlarıyla ilgili müjdeleri olacağını söylemesi binlerce polise moral verdi.

Beklentilerinin bugün verilecek bir müjde ile hayat bulması ümidiyle bizlere mesaj yazan İstanbul teşkilatından bir grup polis kardeşimiz en büyük sorunlarının geçim sıkıntısı olduğunu, bu yüzden yüzlerce arkadaşlarının İstanbul'dan başka bir şehre kaydırılması için dilekçe verdiğini belirtiyor. Rakamlara bakınca bu taleplere hak vermemek elde değil. Ayda kıdemine göre bin 200 YTL ile bin 350 YTL arasında maaş alan polislerimiz gerek maddi şartlar, gerekse sosyal haklar konusunda AB ülkelerindeki meslektaşlarının çok gerisinde olmalarına rağmen batılı standartlarda hizmet vermeye çalışıyor.

Türk polisinin maaşı, Avrupalı meslektaşları ile mukayese edildiğinde, "devede kulak? kalıyor. ABD' li polis 6 bin dolar, Alman polisi 3 bin euro, İngiliz polisi ise 3 bin sterlin kazanıyor. Avrupalı polis 8 saatten fazla çalışırsa, mesai ücreti de alıyor. Mesleğe yeni başlayan 2 yıllık Polis Meslek Yüksek Okulu mezunu polis memuru ise dolar bazında ayda yaklaşık 850 dolar kazanıyor. Günlük çalışma süresi ise, en az 12 saat. Fazla mesai ücretini ise, ayda maktu bir ücret olarak alıyor. Hiçbir ek geliri de yok. Maaşının büyük bir kısmını da kira olarak ödedikten sonra geriye kalan para ile de kıt kanaat geçinmeye çalışıyor. Zor şartlarda görev yapmalarına, can güvenlikleri risk altında olmasına karşın hak ettikleri maaşı alamadıklarını ileri süren bir grup polis, özlük ve sosyal haklarına ilişkin yakınmalarını ise şöyle dile getirdiler: "58'inci hükümetin icraat önceliklerini ve hedeflerini belirlediği Acil Eylem Planı'nda (Kamu Personel Rejimi Reformu) öncelikler arasında yer alıyordu. Hükümet, 5'inci yılına girmesine rağmen, bu reformu gerçekleştiremedi. Hükümetten, genel seçimler arifesinde Kamu Personel Rejimi Reformu' nu acilen TBMM' den geçirerek bütün kamu kurum ve kuruluşlarında benzer statüler arasındaki ekonomik ve sosyal farklılıkları ortadan kaldırmasını, maaş ve ücret sistemini sadeleştirmesini ve yaşanan ücret dengesizliklerini gidermesini talep ediyoruz. Belki de bu sayede biz polisler de Avrupalı meslektaşlarımız gibi hak ettiğimiz maaşa, özlük ve sosyal haklara bir nebze kavuşabiliriz."

TSK MODELİ RÜTBE İSTİYORUZ

Bu arada Emniyet Genel Müdürlügü'nün Merkez ve Taşra teşkilatlarında halen görevli " Polis Memuru " statüsündeki Emniyet Hizmetleri personelinden, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensubu astsubay sınıfına uygulanan rütbe modelinin kendilerine de uygulanmasını isteyenler var. Talepte bulunan polis memurları gerekçelerini şöyle sıralıyor: "Türk Silahlı Kuvvetleri'nde astsubay sınıfına uygulanan rütbe modeli,yıllardır başarı ile yürütülüyor. Her rütbenin yetki, görev ve sorumlulukları belli olduğundan hizmette bir aksama yaşanmıyor. Askeri gibi disiplin ve hiyerarşi bir yapıya sahip olan emniyet teşkilatında ise bu rütbe modeli uygulanmadığından sık sık Emniyet hizmetlerinin vatandaşa ulaştırılmasında aksamalar yaşanmaktadır. Emniyet Genel Müdürlüğü'ne tayin edilen tam donanımlı yeni Genel Müdürümüzün bu sıkıntımzı çözüme kavuşturmak için yeni bir yasal düzenleme yapacağına yürekten inanıyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber