MEB Danıştay'ın türban kararını, 8 aydır bağlı birimlere bildirmedi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Nisan 2007 10:06, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanlığı'nın, Danıştay'ın merkezi sınavlara başörtülü girilemeyeceği yönündeki kararının, aradan geçen 8 aya karşın halen bazı bağlı birimlere bildirmediği ortaya çıktı. Manisa Valiliği, Danıştay'ın kararı doğrultusunda kendilerine Bakanlık'tan yazılı bir bildirim yapılmadığını kaydetti.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın, 2006 yılının mayıs ayında yürürlüğe giren ?Milli Eğitim Bakanlığı Merkezi Sistem Sınav Yönergesi?nde ?başörtüsü? ifadesini çıkartarak yaptığı değişikliğin 3 Ağustos 2006 tarihinde Danıştay 8. Daire tarafından yürütmesinin durdurulmasına, Bakanlığın yaptığı itirazın da Danıştay Dava Daireleri Genel Kurulu'ndan reddedilmesine karşın, kararı uygulamadığı ortaya çıktı. 3-4 Mart 2007 tarihinde gerçekleştirilen açık öğretim lisesi birinci dönem sınavlarına Manisa'da başörtülü öğrencilerin girdiğini belirleyen Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş), konuyu Manisa Valiliği'ne sordu.

VALİLİK: BAKANLIKTAN YAZILI BİR BİLDİRİM OLMADI

Eğitim-İş Sendikası'nın, Danıştay'ın merkezi sınavlara ilişkin yönergenin kılık kıyafet hükmüne ilişkin verdiği kararı anımsatarak, bu kararın son açık öğretim lisesi birinci dönem sınavlarında niçin uygulanmadığını sorması üzerine Valilik, kendilerine bir bildirim olmadığını belirtti.

İl Milli Eğitim Müdürü adına Koordinatör Müdür Yardımcısı Şerafettin Yel'in verdiği yanıtta, ?Belirttiğiniz hususlarda Bakanlığımızdan yazılı bir talimat gelmemesi nedeniyle uygulamalarda Merkezi Sistem Sınav Yönergesi doğrultusunda devam edilmektedir? denildi. Yel, Bakanlığa konuya ilişkin görüşte sorduklarını kaydetti.

BAKANLIĞA UYARI

Sendika, başörtülü olarak sınavlara girildiğini tespit etmesi ve Valiliğin yanıtı üzerine Milli Eğitim Bakanlığı'nı yargı kararını uygulamadığı için uyardı. Sendika, Milli Eğitim Bakanlığı'na gönderdiği ve Danıştay 8. Daire'nin kararının üzerinden yaklaşık 8 ay geçtiğine dikkat çektiği yazısında şöyle dedi:

?Danıştay 3.8.2006 tarihli yargı kararının infazına yönelik olarak Bakanlığınıza bağlı birimlere yazılı bilgilendirme yapılıp yapılmadığını, yapılmadıysa sebeplerini Bilgi Edinme Yasası uyarınca tarafımıza ivedilikle bildirilmesini talep ediyoruz. Yargı kararının gereğini yerine getirmeme fiilinin sürdürülmesi halinde, konuyla ilgili olarak görevini suiistimal eden tüm kamu görevlileri aleyhine yasal süreç başlatılacaktır.?

DANIŞTAY KARARI NEYDİ?

Milli Eğitim Bakanlığı 2002 tarihli Merkezi Sınav Yönergesi'ni 2006 yılının mayıs ayında Tebliğler Dergisi'nde yayınlanan ?Millî Eğitim Bakanlığı Merkezi Sistem Sınav Yönergesi?yle değiştirmişti.

Yeni yönergeyle yönergenin, Bina Sınav Komisyonunun görevlerini belirleyen madde 11/i hükmünün, yürürlükten kalkan yönergenin 10. maddesi kapsamında ?Bina Sınav Komisyonu?Görevleri? başlığı altındaki ?I? bendi altında düzenlenen ?Tüm sınav görevlilerinin, yürürlükteki mevzuata uygun kılık ve kıyafet ile görevlerine gelmelerini, örgün ilk ve orta öğretim kurumlarında öğrenim gören adayların Merkezi Sistem Sınavlarına başı açık, temiz, düzenli ve aşırılığa kaçmayan bir kıyafetle girmelerini sağlamak? şeklindeki hükmü değiştirmişti. Yeni yönergede, eksik düzenleme yapılmak ?Adayların temiz, düzenli ve aşırılığa kaçmayan bir kıyafetle sınava girmelerini sağlar? şekline çevrilmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber