Vekiller Erdoğan'ın vücut dilinden köşk mesajı aradı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Nisan 2007 14:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Köşk adayı konusundaki görüşmelerinde renk vermeyince AKP milletvekilleri, ?vücut dili?nden mesaj aradılar.

Erdoğan'dan mesaj alamayan milletvekillerinin ezici çoğunluğu Köşk'e çıkması, az sayıdaki vekil çıkmaması yönünde görüş bildirirken, bazıları da ?tercih sizin? dediler. Başbakan Erdoğan, milletvekilleriyle Cumhurbaşkanı adayı konusundaki görüşmelerini dün gece sürdürdü. Erdoğan Başbakanlık resmi konutunda peşpeşe iki ayrı grubu kabul ederek yaklaşık 60 milletvekiliyle bir araya geldi. Böylece Erdoğan'ın görüşlerini aldığı AKP'li milletvekili sayısı 90'ı buldu.

Görüşmede milletvekillerine yine daha önce teşkilata da yapılan aday anketi uygulandı. Ankette milletvekillerine Başbakan Erdoğan, Dışişleri Bakanı Gül ve TBMM Başkanı Arınç aday olmadığı takdirde Abdüllatif Şener, Mehmet Ali Şahin, Vecdi Gönül, Mehmet Aydın, Beşir Atalay ve Köksal Toptan'ın adaylıklarına nasıl baktıkları sorusu yöneltildi. Anketin ardından Başbakan Erdoğan, milletvekillerine tek tek söz vererek görüşlerini dinledi. Erdoğan, milletvekillerinden kimin aday olmasını neden istedikleri ve kendisinin aday olup olmaması konusundaki görüşlerini gerekçeleriyle birlikte açıkça dile getirmelerini istedi.

Vücut dili gözlemi de sonuçsuz

AKP milletvekilleri görüşmeler süresince Erdoğan'ın yaptığı konuşmalarından aday olup olmayacağı, ya da olmayacaksa kimi işaret edeceği ve adayın açıklanması tarihine ilişkin işaretler aradı. Ancak Erdoğan'ın sözleri bu konuda işaret taşımayınca milletvekilleri, jest ve mimiği ifade eden ve Erdoğan'ın özellikle diplomasi tekniği açısından dile getirdiği ünlü ?vücut dili?ne bakarak mesaj çıkarmaya çalıştılar. AKP milletvekilleri ?Başbakan vücut dili yöntemini siyasette ve diplomaside çok önemsediği için biz de kendisinin bu yöntemle bir mesaj verip vermeyeceğini gözledik. Ancak kendisini o kadar iyi hazırlamış ki vücut diliyle bile hiçbir mesaj vermedi. Vermemeye özen gösterdi sanki? dediler.

Bu saatten sonra siz olmalısınız

Milletvekillerinin çok büyük bir çoğunluğu Başbakan Erdoğan'ın aday olup Köşk'e çıkması gerektiği yolunda görüş bildirdi. Bu milletvekilleri, tartışmada gelinen noktada artık geriye dönüşün olamayacağını, Başbakan Erdoğan'ın Köşk'e çıkmasının parti açısından da önemli bir sınav haline geldiğini belirterek, Erdoğan dışında bir adayın da doğru olmayacağını ifade ettiler. Bu milletvekillerinden bazıları, Erdoğan'ın kişisel olarak aday olmamaya karar vermesi durumunda, daha sembolik ve zayıf bir isim yerine Gül'ün Cumhurbaşkanlığına destek verebileceklerini belirttiler.

Çıkmayın diyenler

Erdoğan'ın görüşlerini aldığı milletvekilleri arasında aday olmaması yönünde görüş bildiren milletvekili sayısı çok sınırlı kaldı. Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay ve Bursa Milletvekili Ertuğrul Yalçınbayır Erdoğan'a açıkça aday olmaması yönünde görüş bildiren iki isim oldu. Bunu dışında açıkça ?Cumhurbaşkanı olmayın? diyen çıkmazken, bazı milletvekilleri partinin başında kalması gerektiği, teşkilatın ve tabanın da bunu istediği görüşlerini dile getirdiler.

Siz ne derseniz o

AKP milletvekillerinin büyük bir bölümü de konuşmalarında, kararı Erdoğan'ın vermesi gerektiğini, kendilerinin AKP Grubu olarak Erdoğan'ın vereceği kararın arkasında olacaklarını, kendisi ya da bir başkasını aday göstermesi durumunda buna kayıtsız şartsız destek vereceklerini belirtti. Görüşmelerde söz alan bazı AKP milletvekillerinin görüşleri şöyle:

Teşkilat da sizi istiyor

Ankara Milletvekili Eyüp Sanay: ?Ben teşkilatla da görüşmeler yaptım. Onların da görüşlerini aktaracağım. Eğilim sizin Cumhurbaşkanı olmanız yönündedir. Ben de kişisel olarak sizin Cumhurbaşkanı olmanızı istiyorum.

Çankaya'da mutlu olamazsınız

Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay: ?Türkiye'de başbakanlar politikaya renk veren, yönlendiren insanlardır. Cumhurbaşkanlarının aktif politika izleme şansları yok. Siz aktif bir insansınız. Cumhurbaşkanlığında mutlu olamazsınız. Türkiye'de Sunay dönemi, Bayar Dönemi diye bir şey yok. Ama başbakanlıkları kastedilerek Menderes dönemi, Özal dönemi Demirel dönemi, Ecevit dönemi, Erdoğan dönemi diye bir şey var. Ayrıca Türkiye'nin aktif bir cumhurbaşkanına ihtiyacı da yok.

Bursa Milletvekili Ertuğrul Yalçınbayır: Aday olmanızı doğru bulmuyorum. Benim görüşüm bu koşullarda Cumhurbaşkanı olmamanız yönündedir.

Sizin kararınız bizim kararımızdır

Uşak Milletvekili Alim Tunç: Cumhurbaşkanı adayı olup Köşk'e çıkmanız konusunda biz sizinle beraberiz. Sizin kararınız bizim kararımızdır. Adıyaman Milletvekili Hüsrev Kutlu: Türkiye'nin ve siyasetin geldiği tablo açısından aday olup Köşk'e çıkmanızı doğru ve uygun buluyorum.

Uzlaşma tartışması

Ertuğrul Yalçınbayır, eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun ortaya attığı üçte iki şartı konusunu gündeme getirdi. Yalçınbayır, üçte iki sorunu netlik kazanmadan seçimleri yapmanın hukuki sıkıntılar doğurabileceği uyarısında bulundu. Yalçınbayır, bu nedenle CHP de dahil olmak üzere farklı kesimlerle bir uzlaşma arayışına girilmesini önerdi. Başbakan Erdoğan ise kendisinin de başından beri hep uzlaşmayla sorunları çözmekten yana davrandığını, bugün de uzlaşmaya yanaşmayan tarafın kendileri değil CHP olduğunu, kendisinin uzlaşmadan yana kesimlerle Köşk süreci hakkında görüştüğünü belirtti. Erdoğan, CHP'nin geçmişte yaptıkları bazı uzlaşmalara uymadığını da söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber