Arınç: Miting için sınav erteleyenler yaptıklarıyla kalır

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 11 Nisan 2007 19:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Başkanı Bülent Arınç, Atatürkçü Düşünce Derneği'nin (ADD) 14 Nisan'da Ankara'da düzenleyeceği miting için üniversitedeki sınavları erteyeleyen ve ücretsiz otobüs kaldıran rektörler için, "Miting için sınavları erteleyen ücretsiz otobüs kaldıranlar yaptıklarıyla kalırlar." değerlendirmesinde bulundu.

NTV'de yayınlanan Neden programında, Can Dündar'ın sorularını cevaplayan Meclis Başkanı Arınç, cumhurbaşkanı seçimlerinde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın adaylığına karşı bazı mitinglerin düzenlendiğinin hatırlatılması üzerine, mitinglerin demokratik hak olduğunu söyledi.

Gösterilerin yasalar içinde kalması gerektiğini anlatan Arınç, "Mitingler, demokratik haklardır. Bu pazar günü Demokratik Sol Parti (DSP), bence çok da güzel, çok da anlamlı çok da kurallara uygun bir miting yaptı. Bütün bunlar yasalar çerçevesinde yapıldığı zaman söyleyecek hiçbir şeyimiz yok. 14 Nisan'da bir miting yapılacak. Bunun için çok şeyler yazıldı ve söylendi." dedi.

Bülent Arınç, "Kim katılacaksa katılır. Ancak katılımcıları özel olarak yetiştirmek, özel olarak getirmek, özel olarak himaye etmek, rejime yönelik mesajlar vermek, yasalar içersinde kaldığı zaman başımızın üstünde yeri var. Ama yasalar çiğnenerek yapılan bu tür gösterilerin Türkiye'ye de yapanlara da zarar vereceğini düşünüyorum. Yoksa her siyasi parti, her sivil toplum örgütü, bu konuda da miting yapabilir. Düşüncelerini sözle veya pankartlarla da ifade edebilir. Bizim bunları soğuk kanılılıkla ve olgunlukla karşılamamız gerekir. Ancak bazı üniversitelerde imtihanların bile iptal edilip, bazılarından otobüs kaldırılacağı, bazılarına otobüs tahsis edileceği, filan komitenin aldığı kararın uygulanacağı yazıldı. Bunları kamuoyunun taktirine bırakıyorum. Yapanlar yaptıklarıyla kalırlar." diye konuştu.

'TOPLANTIYI 184 İLE AÇARIM'

Arınç, cumhurbaşkanlığı seçimi etrafında tartışılan uzlaşma konusunda, "Ben parlamento içindeki uzlaşmaya daha çok önem veriyorum ama bunu yapacak olan güç tek başına cumhurbaşkanını seçme gücüne sahip olan partinin genel başkanına aittir." dedi.

Bülent Arınç, adayların 16 Nisan'dan 25 Nisan gece yarısına kadar başvuruda bulunacağının açıklanacağını, seçimin başvuru süresinden sonraki 20 gün içinde ve 4 tur halinde yapılacağını ifade etti.

Anayasa Mahkemesi'nin daha önceki kararlarını incelediğini belirten Arınç, 1961 Anayasası'na göre toplantı ve karar yeter sayılarının farklı olduğunu, Meclis Başkanlığı seçimlerinde bile Genel Kurul'un, karar yeter sayısından daha az sayıyla toplandığını bildirdi. Anayasa'daki hükmün 367 konusundaki iddiaları reddettiğini ifade eden Arınç, "Anayasa, bunu reddediyor. İçtüzükte böyle bir uygulama yok. '367 oy gereklidir' diyenler birinci oylamada içeri girenlerle çıkan oyları karşılaştırmayı düşünüyorlar. Ancak 2 veya 3'üncü turda böyle bir şey de yoktur. Olsa olsa ortaya konulmuş bir metod olur. 184'ü gördüğüm anda yoklama yapmadan gündeme geçeceğim ve oylamayı başlatacağım." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber