Fas ve Cezayirli 12 kaçak göçmen 100 gün sonra ülkelerine iade edildi

Avrupa'ya kaçmak isterken yakalanan, ancak Türkiye de Ukrayna da kabul etmeyince İstanbul-Odessa arasında gidip gelen Ro-Ro'nun 2 küçük kamarasında sıkışan Fas ve Cezayirli 12 kaçak göçmenin esareti, 100 gün sonra sona erdi. Göçmenler ülkelerine iade edildi

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 30 Kasım 2017 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Fas ve Cezayirli 12 kaçak göçmen 100 gün sonra ülkelerine iade edildi

Fas ve Cezayirli 12 kaçak göçmenin tek hayali, aynı kaderi paylaştıkları milyonlarca kişi gibi Avrupa'da yaşamaktı. Ölümü göze alıp yollara düştüler. 25 Temmuz günü insan kaçakçıları, onları İstanbul ile Ukrayna'nın Odessa Limanı arasında sefer yapan Danimarkalı bir şirkete ait Ro-Ro gemisine yüklenen bir kamyona bindirdi. Ancak 2 göçmen nefes almakta zorlanınca araçtan indi. Kaptan Sergej Sved onları fark etti ve hemen firmayı aradı. Personel de bu sırada diğer kaçakları tespit etti. Gemi personelinin Odessa Limanı'na bırakmak istediği göçmenleri, Ukrayna makamları "Çıkış noktası İstanbul" diyerek kabul etmedi. Türkiye ise iddiayı reddetti. Konuyla ilgili Dışişleri Bakanlığı inceleme başlattı.

Gazete Habertürk'ten Leyla Ünal'ın haberine göre Danimarka, Türkiye ve Ukraynalı yetkililer görüşmeler yürüttü. Ancak bu süre zarfında kaçak göçmenler gemiden inemedi. İstanbul-Odessa arasında haftalarca gidip gelen 12 kişinin dramı, BM gündemine de taşındı. Diplomatik görüşmelerin ardından sorun 100 gün sonra çözüldü. Danimarkalı gemi firmasının avukatı Çağdaş Kırcalı, diplomatik süreci Habertürk'e anlattı: "Haydarpaşa Limanı'ndan gemiye yüklenen kamyonda tespit edildiler. Tercüman eşliğinde ifadeleri alındı. Üzerlerinde kimlikleri ve pasaport yoktu. Konsolosluklarla bağlantıya geçtik. Kimlikleri belirlendi ve geçici seyahat belgeleri düzenlendi. 3 Kasım'da 6 farklı uçakla ülkelerine iade edildiler."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber