Depremzedeler: Borçlarımız ertelensin

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 12 Nisan 2007 16:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bingöl'de 1 Mayıs 2003 depreminde evleri yıkılan vatandaşlar için yapılan konutların geri ödemeleri başladı. Ancak ödemleri çok bulan depremzedeler borçların ertelenmesi için Bayındırlık ve İskân Bakanlığı'na mektup gönderiyor.

Bayındırlık ve İskân Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü'nce depremde evleri yıkılan vatandaşlar için yaptırılan ihaleli deprem konutları için 42, evini yapana yardım yöntemi ile yaptırılan konutlar için de 22 bin YTL istenmesi üzerine zor durumda kalan depremzedeler, borcun ertelenmesi için Bayındırlık ve İskân Bakanlığı'nı mektup yağmuruna tuttu.

Bingöl Muhtarlar Derneği'nden alınan bilgiye göre, şimdiye kadar bin 606 kişinin borçlarının ertelenmesi için Bayındırlık ve İskân Bakanlığı'na mektup gönderdi. Depremden sonra yaklaşık 8 bin konutun yapıldığı ve vatandaşların mektup göndermeye devam ettiği öğrenildi.

Depremzedelerin gönderdiği borç erteleme mektubunda şu ifadeler yer alıyor: ''01 Mayıs 2003 tarihinde meydana gelen depremde evim ağır hasarlı olduğundan Afet İşleri Genel Müdürlüğü tarafından bana konut yapılmış ancak henüz depremin olumsuz etkisini üzerimden atamadan benden konut parası geri istenmektedir. Şuanda ödeme imkânım olmadığından bu parayı ödeyemiyorum. Yasal takibe düşmemem için bakanlığınız tarafından bu ödemelerin bir süre ertelenmesi için gerekli kararların alınması konusunda gereğinin yapılmasını arz ederim.''

Bingöl Muhtarlar Derneği Başkanı Abdullah Butaku, Marmara Depreminde yapılan konutların ödemelerinin 5 yıl süreyle ertelendiğini hatırlatarak, Bingöl'de yapılan konut borçlarının da ertelenmesi gerektiğini söyledi.

Borçların ertelenmesi amacıyla vatandaşların Bayındırlık ve İskân Bakanlığı'na mektup gönderdiğini ifade eden Butaku, borçların erteleneceğinden umutlu olduklarını kaydetti.

Butaku, "Bayındırlık ve İskân Bakanlığı Marmara depreminde yapılan konutların borçlarını 5 yıl süreyle ertelemiş. Bingöl halkının imkânları çok dar, çok zor şartlarda geçinmeye çalışıyorlar. Depremden sonda kendi düzenlerini doğru dürüst kuramamışlar. Haliyle vatandaşların bu borcu kısa vadede ödeyecek durumları hiç yok. Köylülerde kanunlar karşısında zor durumda kalmamak için borçların ertelenmesini istiyor. Şimdiye kadar bin 606 kişi Bayındırlık ve İskân Bakanlığı'na mektup gönderdi. Vatandaşlar mektup göndermeye devam ediyor. Borçların ertelenmesini umut ediyoruz" şeklinde konuştu.

Geçtiğimiz günlerde Ziraat Bankası'ndan köylülere gönderilen ödeme emrinde, köylülerin borçlarını 15 gün içinde ödemeleri aksi halde yasal işlemin başlatılacağı bildirilmişti.

Bingöl Muhtarlar Derneği Başkanı Abdullah Butaku başkanlığında 18 muhtardan oluşan bir heyet Ankara'ya gitmiş, borçların ertelenmesi için yetkililerle görüşmüştü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber