Sezer, hükümetin 18 ayda çıkardığı 19 yasa ve atama kararnamesini veto etti

Haber Giriş : 06 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AKP, Köşk ile en çok 'hukuk savaşı' yaşayan iktidar partisi oldu. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, DSP-MHP-AKP koalisyonu döneminde dokuz, AKP hükümetleri döneminde ise 19 yasayı veto etti. Bu durum, AKP kulislerinde Anayasa değişikliği ile Sezer'in görev süresi başta olmak üzere yetkilerinin kısılması tartışmalarına yol açtı.

Cumhurbaşkanı seçilen Ahmet Necdet Sezer ile hükümetlerin 'hukuk anlayışı' örtüşemedi. Çankaya'da 4. yılını dolduran Sezer, yasa ve atamalarda gösterdiği titizlik nedeniyle iktidar tarafından en çok hedef alınan isim oldu.

Sezer aynı zamanda yasa ve atama kararnamelerini en çok veto eden 'cumhurbaşkanı' unvanını da aldı. Sezer, görevde bulunduğu süre içinde 28 yasayı yeniden görüşülmek üzere Meclis'e iade etti. Daha önce veto rekoru Kenan Evren'e aitti. Evren, 26, 5. Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay 18, 6. Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk 13, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal 19, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel 14 yasayı veto etti.

DSP-MHP-ANAP koalisyon hükümeti döneminde cumhurbaşkanı seçilen Sezer, hukuk açısından en çok AKP hükümetleri ile ters düştü. DSP lideri Bülent
Ecevit başkanlığındaki hükümet döneminde 2,5 yılda 9 kanun veto eden Sezer, 1 yıl 6 aydır görevde bulunan Abdullah Gül ve Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki AKP hükümetleri döneminde 19 yasayı Meclis'e geri gönderdi.

10 yasada direndiler
Sezer'in veto ettiği yasalardan 10 tanesi AKP hükümetinin 'direnme' kararı almasıyla değiştirilmeden Meclis'te aynen kabul edildi. Anayasa gereği ikinci kez veto hakkı bulunmayan Sezer, bu yasaları onaylamak zorunda kaldı. AKP'nin direndiği yasalar ağırlıkla Erdoğan'a başbakanlık yolunu açan Anayasa ve yasa değişiklikleri ile mali af düzenlemelerinden oluştu. Veto edilen Vergi Barışı Yasası'nda AKP direnmeyerek, değişiklik yaptı. Bunun üzerine de Sezer yasayı onayladı.

2B'lere iki veto
AKP orman arazilerinin satışını öngören (2B) üç maddelik Anayasa paketini vetonun ardından Meclis'te ikinci kez görüşüp değişiklik yaparak kabul etti. Bunun üzerine Sezer, Anayasa'dan doğan hakkını kullanarak 2B'lerle ilgili Anayasa paketini ikinci kez veto etti. Meclis'te halen veto
edildiği için yeniden görüşülmeyi bekleyen altı yasa bulunuyor.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber