Hastanelerde tam gün çalışan doktor, emekliliğin sefasını sürecek

Haber Giriş : 07 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tam gün çalışan doktorların emeklilik maaşları, part-time çalışan doktorların iki katı olacak.

Kamuda tam gün çalışacak doktor, emekliliğinde rahat edecek. Sağlık Bakanlığı, doktorların emeklilikte özlük haklarını iyileştirmek ve özel sektöre kaymasını önlemek için çalışma başlattı. Kamuda tam gün çalışan doktor ve diş doktorlarına her yıl için ayrı bir gösterge rakamı belirlenecek.

Sağlık Bakanlığı, "Sözleşmeli Personel Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Taslağı"na eklediği bir madde ile doktorların emeklilik şartlarını iyileştirdi. Maliye Bakanlığı'na gönderilen taslağa göre, kamuda çalışan doktorların emeklilik maaşları, günlük çalışma saatlerine ve unvanlarına göre kademelendirilecek. Tam gün çalışan doktorların emeklilik maaşı, yarım gün çalışanların iki katı olacak. Ayrıca, pratisyen doktor, uzman doktor, klinik şefi gibi ünvanlar da emeklilik maaşına yansıyacak.

Emeklilik çilesine son
Mevcut uygulamaya göre; kamuda 20 yıl çalışmış bir doktor, pratisyen, uzman ya da klinik şefi olması fark etmeden 850 milyon civarında emekli maaşı alıyor. Çalıştığı dönemde döner sermaye gelirleri ile yaşam kalitesini artırabilen doktor, emekli olunca sosyal statüsüne uygun ücret alamıyor. Bu nedenle kamuda çalışan doktorların çoğu bir yandan da özel muayenehaneler ya da kliniklerde çalışmayı tercih ediyor.

850 milyon emekli maaşını çok düşük bulan Sağlık Bakanlığı, kamuda 30 yıl boyunca tam gün çalışmış bir doktorun emeklilik maaşını, 1 milyon 700 milyon liranın üzerine çıkarmayı planlıyor. Bakanlık yeni düzenlemesi ile ayrıca, uzman doktor, bir pratisyene göre daha fazla emeklilik maaşı alacak. Bakanlık, yeni düzenleme ile tam gün kamuda çalışmayı özendirmeyi ve verimi artırmayı da hedefliyor.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber