''İlköğretimin sorunları alan araştırması

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 14 Nisan 2007 16:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Eğitim Derneği (TED) tarafından yapılan ''İlköğretimin Sorunları Alan Araştırması''nda öğretmenlerin yarısından fazlasının Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme Sınavı (OKS) yerine 6, 7 ve 8. sınıfta üç ayrı sınav yapılması düşüncesine katıldığı belirtildi.

TED tarafından yapılan ''İlköğretimin Sorunları Alan Araştırması'' Türkiye genelinde 18 ilde, bin 500 öğretmen, bin 500 8. sınıf öğrencisi velisi ve 4 bin 500 8. sınıf öğrencisinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Araştırmayla ilgili değerlendirmelere ve sonuçlara TED tarafından bugün düzenlenen ''Eğitimde Yeni Ufuklar Sempozyumu''nda dağıtılan ''Türkiye'de Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Sistemi'' isimli kitapta yer verildi.

Araştırmanın veliler üzerinde yapılan kısmında, velilerin yaklaşık yüzde 58'inin çocuklarının iyi bir eğitim aldığına inandıkları, yüzde 41'inin ise çocuklarının aldığı eğitimden memnun olmadığı kaydedildi. Araştırmada ''380 YTL'den az geliri olanlar ve 3001 YTL'den fazla geliri olanlar yüksek oranda çocuklarının iyi bir eğitim aldığını düşünmektedir'' ifadesine yer verildi.

Eğitimin kalitesiyle ilgili olarak velilerin yüzde 22.5'inin eğitimin kalitesinin düştüğünü, yüzde 36.8'inin ise eğitimin kalitesinin iyileştiğini düşündüğü belirtildi.

''Zorunlu eğitim 12 yıla çıkmalı''

Araştırmada eğitimin 12 yıla çıkarılması ile ilgili olarak velilerin yaklaşık yüzde 50'sinin zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılması gerektiğini düşündüğü ve ayrıca velilerin eğitim düzeyinin yükseldikçe bu konudaki düşüncelerinin arttığı ifade edildi.

Araştırmaya katılan velilerden çocukları özel okulda okuyanların oranının yüzde 3 olduğu belirtilerek, velilerin yüzde 73'ünün olanakları olması halinde çocuklarını özel okulda okutma düşüncesi içinde olduğu bildirildi.

Velilerin yüzde 64'ünün çocuğunu okula gönderirken güvenlik yönünden endişe duyduğu, yüzde 32.3'ünün dershane için harcama yaptığı, yüzde 20'sinin çocuğuna harçlık vermediği ve velilerin yüzde 66'sının eğitimle ilgili herhangi bir kampanyadan haberdar olmadıkları kaydedildi.

''Toplum öğretmene yeterince değer vermiyor''

Araştırmanın öğretmenlerle ilgili bölümünde, öğretmenlerin ''tatillerini nasıl geçirdikleri sorusuna'', yüzde 42.5'inin tatilini anne-babasının yanında geçirdiğini belirtikleri bildirildi.

Öğretmenlerin yüzde 51.6'sının da zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılması gerektiği görüşüne katıldığı, yüzde 70'inin, öğretmenlik mesleğinden memnun olduğu, yüzde 84'ünün toplumun öğretmene yeterince değer vermediğini ve yüzde 81'inin Milli Eğitim Bakanlığının öğretmenliğe yeterince değer vermediğini düşündükleri belirtildi.

Araştırmada öğretmenlerin yönetim ve denetimle ilgili görüşlerine de yer verildi. Öğretmenlerin yüzde 25'inin öğrencileriyle, yüzde 21'inin yöneticileriyle problem yaşadıklarının görüldüğü kaydedildi.

Teftiş sisteminin doğru bir şekilde işlemediğini düşünen öğretmenlerin çoğunun, teftiş sisteminin rehberlik esasına göre yeniden yapılandırılması gerektiğini düşündükleri de ifade edildi.

''Türkiye'deki okullar verimsiz''

Öğretmenlerin eğitimin niteliğiyle ilgili görüşlerinin de yer aldığı araştırmada, öğretmenlerin yüzde 88'inin Türkiye'deki eğitim sisteminde okulların verimsiz olduğunu ve yüzde 89'ununu ise verilen eğitimin gelişmiş ülkelerdeki okullarda verilen eğitimin kalitesinde olmadığını düşündükleri bildirildi.

Öğretmenlerin yarısından fazlasının sınıf mevcudunun kalabalık olmasının eğitim ve öğretimde çeşitli sorunlara neden olduğunu düşündükleri de kaydedildi.

''Eğitim iyi değil''

Araştırmanın öğrencilerle ilgili olan kısmında öğrencilere ''hangi mesleği seçmek istediklerinin'' sorulduğu ve yüzde 27'sinin öğretmenlik, yüzde 14.3'ünün doktorluk ve yüzde 5.5'inin ise sanatçılık mesleğini istediklerinin ortaya çıktığı bildirildi.

Okudukları okuldan memnun olmayan öğrencilere ''neden memnun olmadıkları'' sorulduğunda yüzde 23'lük kesimin ''eğitim iyi değil'' yanıtını verdiği kaydedildi.

Yabancı dilin ilköğretim müfredatında tüm öğrenciler için zorunlu bir ders olarak yer aldığı belirtilerek, araştırmada öğrencilerin yüzde 11'inin yabancı dil bilmediğini belirttikleri ifade edildi.

Öğrencilerin okulların fizik donanımı ve eğitim öğretim alt yapısı ile ilgili görüşlerine de yer verilen araştırmada öğrencilerin yüzde 40'ının bilgisayar ve internet imkanlarının ''çok kötü'' olduğunu belirttiği, yüzde 41'inin kütüphane hizmetlerini ''yetersiz'' bulduğu yüzde 89'unun ise yabancı dil laboratuvarının ilköğretim okullarında bulunmadığını belirttikleri kaydedildi.

Şiddet olaylarının okullarda artmadığını düşünen öğrencilerin yarısından fazlasının güvenlik yönünden okullarda bir sorun bulunmadığını düşündüklerine de yer verildi.

''Üç ayrı sınav yapılması daha doğru''

Araştırmada öğrenci, veli ve öğretmenlerin OKS ile ilgil görüşleri de değinildi.

Velilerin yüzde 87'sinin çocuğunun OKS'ye katılacağını belirttiği, katılmayacağını söyleyen velilerin yüzde 33'ünün ise kazanamayacağı düşüncesiyle sınava girmeyeceğini ifade ettiği kaydedildi..

Öğretmenlerin yüzde 76'sının bu sınav yerine önerilen 6, 7 ve 8. sınıflarda üç ayrı sınav yapılarak bu üç sınavın ortalamasının yerleştirilmede esas alınmasının uygun olacağını düşündüklerine, öğrencilerin ise yüzde 46'sının üç sınav yapılmasının doğru olacağı görüşünde olduklarına yer verildi.

Velilerin yüzde 52'sinin OKS yerine üç ayrı sınav yapılmasının daha doğru olduğu, yüzde 44'ünün ise mevcut sistemden memnun olduğu belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber