DYP ile ANAP birleşme yolunda...

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 17 Nisan 2007 08:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin tartışmalar AKP ile CHP arasında bir inatlaşmaya dönüşürken, ?olursun-olamazsın? inatlaşmasına aktif olarak müdahil olmayan partiler ise Cumhurbaşkanlığı seçimine bitti gözüyle baktıkları için genel seçime kilitlenmiş durumdalar.

Geçen seçimde baraj altında kalan partilerde özellikle de merkez sağın iki düşman kardeşi DYP ile Anavatan arasındaki ilişkiler şimdi farklı bir zemine gelmiş durumda. Bu iki parti arasında yaklaşık bir yıl önce ANAP'ın eski Genel Başkanı Mesut Yılmaz'ın dışardan girişimiyle başlatılan birleşme görüşmeleri sessiz ve derinden ilerliyor.

Gerek Mesut Yılmaz'ın aktif girişimleri, gerekse de 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in telkinleri genel başkanların başlangıçtaki direncini önemli ölçüde kırmış durumda. Şu anda Anavatan Genel Başkanı Erkan Mumcu da DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar da birleşmeye taraftar.

Tabii ki henüz nihai imzalar atılmış, her şey olmuş bitmiş değil. Daha aşılması gereken pek çok pürüzlü nokta var. Fakat bu iki partinin genel seçimlere tek liste halinde girmesi hemen hemen kesinleşmiş gibi.

Birleşmenin DYP çatısı altında olması ağırlık kazanmış görünüyor. Ancak bu noktada şimdilik aşılamayan bir ayrıntı var. Anavatan tarafı isim konusunda tereddüt yaşıyor.

Anavatan yönetimi, ?Partinin kapısına kilit vurup DYP'ye iltihak ettiler? görüntüsünden rahatsız; liberal merkez sağda geniş bir bütünleşme havasında yapılmasını istiyor. Onun için de DYP adının değiştirilmesini öneriyor. Örneğin DP (Demokrat Parti) olsun. DP daha önce de önerilmişti. Ve iki partinin de kapılarına kilit vurulup DP çatısı altında merkezde yeni bir büyük oluşum yaratılsın, denmişti. Fakat, bu durumda da Hazine yardımında sorun çıkacağı için bu öneri havada kalmıştı.

Şu anda Anavatan tarafı öneriyi farklı bir biçimde gündeme getiriyor: ?DP kendini feshedip bize katıldığı için isim hakkı bizde. DYP hemen olağanüstü kongreye gitsin, biz isim hakkını verelim ve adını DP olarak değiştirsin. O zaman bizim yeni isimle beraber bu partiye katılmamız daha kolay olur.?

Anavatan Genel Başkanı Erkan Mumcu, yaptıkları son görüşmede bu öneriyi Mehmet Ağar'a iletti. Ancak şu ana kadar olumlu bir yanıt alabilmiş değil. Mumcu'nun önerisinde toplanacak DYP kongresinde isim değiştirme prosedürünün tamamlanmasının ardından Anavatan'ın bu partiye katılması, ayrıca bugün çeşitli nedenlerle bu iki partinin de dışında duran kamuoyunun yakından tanıdığı İlhan Kesici ve Mehmet Ali Bayar gibi isimlerin bu oluşumun içinde olduklarının ilan edilmesi de öneride yer alıyor...

Yani bütün küslüklerin, kırgınlıkların geride bırakıldığı, merkez sağdaki bütün aktörlerin yeniden aynı çatıda toplanabileceği yeni bir oluşum.

DP aslında DYP'nin de Anavatan'ın da atası, baba ocağı sayılabilecek partinin ismi...

Sızan bilgilere göre Ağar'ın isim değişikliğine itirazı var. İsim değiştirme kongresinin birleşmeden sonra yapılmasını öneriyor; bir anlamda ?önce nişan, sonra düğün? diyor. Ağar'ın karşı önerisinin özeti şu:

?Anavatan kendini kapatıp, seçime DYP listelerinden girsin, seçimden sonra da iki partinin ilçe ve il teşkilatları birleştirilsin. Yapılacak olağanüstü kongrede de hem partinin adı DP'ye dönüştürülebilir, hem de yönetimi değişir.?

Şu anda görüşmeler bu noktada. Tabii ki bu nedenle iplerin kopma tehlikesi yok değil ama çok zayıf ihtimal...

Birleşme, en azından seçimlere ortak liste ile girme konusunda önemli rol oynayan Mesut Yılmaz da yeniden aktif siyasete dönme hazırlığı yapıyor.

Yılmaz'ın Rize'den bağımsız aday olacağı kesin. Ancak birleşme görüşmeleri çerçevesinde gelen öneri, bağımsız olsa bile DYP listesinden seçime girmesi yönünde.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber