Unakıtan: Tasarruf paketi için zam yok

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Nisan 2007 09:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, IMF ile yürütülen görüşmeler sonucunda bütçedeki ödeneklerden kesinti yapılarak oluşturulmasına karar verilen 3,8 milyar YTL'lik tasarruf paketine 600 milyon YTL daha ilave edileceğini açıkladı. Unakıtan, bu kapsamda herhangi bir zammın söz konusu olmadığını söyledi.

Singapur Dışişleri'nden Sorumlu Kıdemli Devlet Bakanı ve Kuzeydoğu Bölgesi Belediye Başkanı Zainul Abidin Rasheed'i kabul eden Unakıtan, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Unakıtan, 3,8 milyar YTL'lik tasarruf paketine ilişkin olarak "Onu biraz daha artıracağız" dedi. KİT'ler başta olmak üzere bütçenin bütün kalemlerinden tasarruf yapmayı düşündüklerini kaydeden Unakıtan, 3,8 milyar YTL olan tasarruf miktarına 600 milyon YTL daha ilave de bulunulacağını belirtti. Unakıtan, bütçe büyüklüklerinin makul seviyede gittiğini ve herhangi bir zammın söz konusu olmadığını söyledi.

Geçen hafta Hazine Müsteşarlığı'ndan yapılan açıklamada IMF ile yapılan görüşmeler neticesinde gayrisafi milli hasıla'nın (GSMH) yüzde 0,2'si oranında tasarruf tedbiri alınacağı açıklanmıştı. Böylece daha önce kamuoyuna duyurulan yüzde 0.6'lık tedbir ile birlikte tasarruf paketinin toplam büyüklüğü GSMH'nin 0.8'i oranına denk gelerek 5.1 milyar YTL'yi çıkmıştı. Unakıtan'ın verdiği rakamlara göre ise paketin büyüklüğü 4.4 milyar YTL'ye ulaştı.

Gelir azalmadı

Unakıtan, bu yılın mart ayına ilişkin bütçe uygulamaları sonucunda 4,8 miyar YTL bütçe fazlası verilmesine ilişkin bir soru üzerine, "Biz kesintileri yıl boyunca yapıyoruz. Birinci ve ikinci aylarda bütçe açıklarından dolayı lüzumsuz bir endişe meydana geldi. Bunu izah etmeye çalıştık ama şimdi rakamlar kendisini göstermeye başladı. Gösterdikçe de herkes bu konuda ikna olacak. Biz ödeneklerin dışında harcama yapmıyoruz. 'Fiş kalktı KDV azaldı' deniyor. Gelirlerimizde azalma söz konusu değil. Tabii tahakkuklara bakmak lazım. Sonra vergi iadeleri söz konusu. Siz neti gördüğünüz için yanlış değerlendirmeler yapabiliyorsunuz. Bizim hesaplarımız tahminlerimize uygun olarak gidiyor" dedi.

Galataport ihalesine de değinen Unakıtan, "Teknik altyapı çalışmaları tamamlandığında ihaleyi açacağız" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber