Rektörlerin döner sermayeden aldıkları pay sınırlandırılıyor

Haber Giriş : 08 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet tarafından Meclis'e gönderilen ve YÖK Kanunu'nun 58. maddesini değiştiren düzenlemeyle rektörlerin döner sermayeden aldıkları pay, maaşlarının iki katını geçemeyecek.

Hükümet tarafından Meclis'e gönderilen ve YÖK Kanunu'nun 58. maddesini değiştiren düzenlemeyle, rektörlerin döner sermayeden aldıkları paya sınırlama getiriliyor. Tasarıya göre, rektör ve rektör yardımcıları, döner sermayeden aylık, ödenek ve tazminatları toplamının sadece iki katı pay alabilecek.

"Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" Meclis'e sunuldu. Tasarıyla, rektör ve rektör yardımcılarının döner sermayeden alacakları paya, "bir ayda alacakları aylık, ödenek ve her türlü tazminat toplamının iki katını geçemez" şeklinde sınır getiriliyor. Yürürlükteki sistemde bünyesinde Tıp Fakültesi bulunan bazı üniversite rektörlerinin ayda 30, hatta 40 milyara kadar döner sermaya payı aldıkları belirtildi. Tasarıyla öğretim üyelerinin mesai saatleri dışında döner sermayeye yaptıkları katkı dolayısıyla alacakları pay ise aldıkları aylık, tazminat ve ödeneğin 10 katını geçemeyecek. Bu düzenlemeye göre döner sermayedan en çok pay alan öğretim üyesi en fazla 15 milyar lira pay alabilecek.

Gürüz mağdurlarına yeni imkan
Tasarıyla YÖK eski Başkanı Kemal Gürüz döneminde mağdur edilen yurtdışındaki master ve doktora öğrencileri de üniversiteye geri dönebilecek. Gürüz döneminde YÖK bursuyla master ve doktora için yurtdışına gönderilen öğrenciler, çeşitli gerekçelerle Türkiye'ye geri çağrılırken aldıkları burslar da faiziyle birlikte kendilerinden geri istenmişti. 33. maddede yapılan değişiklikle yurtdışına gönderilmesine rağmen geri çağrılanlar mecburi hizmetlerini yerine getirmeleri şartıyla, kendilerine çıkartılan borçların takibinden vazgeçilecek.

YÖK Kanunu'nun 46. maddesinde yapılacak değişiklikle ise üniversiteler elde ettikleri özel gelir ve ödenek tutarlarının yüzde 10'a kadar olan bölümünü, başarılı ve gelir düzeyi düşük öğrencilerin kitap, kırtasiye ve beslenmeleri için tahsis edecek. YÖK Kanunu'na eklenen geçici 25. madde ile de üniversitelerdeki yaz okullarına katılan öğrencilerden alınacak ücretin miktarı yıllık öğrenci katkı payının iki katını aşamayacak.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber