Türk Ticaret Kanunu değişiyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Nisan 2007 12:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

TBMM Adalet Komisyonunun, 1535 maddelik Türk Ticaret Kanunu Tasarısı ile ilgili çalışmasını yarın tamamlaması bekleniyor.

Komisyonun, TÜSİAD heyetinin Ankara ziyaretinden sonra gündemine alıp, alt komisyon metni üzerinden sürdüğü çalışmalar sonucu geçen hafta tasarının 1521. maddesine gelindi. Yarın, görüşmeleri ertelenen ve tartışmalı maddeler ele alınacak.

Görüşülecek maddeler arasında, CHP'li üyelerin eleştirilerde bulunduğu; vakıfların, ''ticari işletme ve tacir'', kooperatiflerin ''ticaret şirketi'' sayılmasına ilişkin tartışmalı maddeler de bulunuyor.

Adalet Komisyonunda yarın kabul edilmesi beklenen tasarının, bu yasama yılında Genel Kurulda da görüşülerek yasalaşması durumunda, 1957 yılından beri uygulanan Türk Ticaret Kanunu yürürlükten kalkacak.

-BAZI DÜZENLEMELER-

Tasarının kabul edilen maddelerindeki bazı önemli düzenlemeler şöyle:

Bileşik faiz uygulamasına son verilecek.

TOBB nezdinde, ticaret sicil bilgi bankası kurulacak.

Her şirket, internet sitesi kurmak zorunda olacak.

Tüketiciyi, haksız rekaketten koruyucu hükümler olacak. Haksız rekabete aykırı davrananlar, 2 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.

Anonim veya bir başka şirket kurmak, şirketin sermayesini artırmak amacıyla veya vaadiyle halktan para toplanabilmesi için SPK'dan izin alınacak.

Şirketlerin yönetim kurulu ve genel kurul toplantıları, elektronik ortamda yapılabilecek.

Yolcular lehine düzenlemeler yapılacak. Taşıyıcı, yolcuları rahat ve sağlıklı olarak gidecekleri yere ulaştırmakla yükümlü olacak.

Şehirlerarası yolculuklarda, geleneksel alışkanlıklar terk edilecek. Yumurta, soğan, pide ve lahmacun yenilmeyecek; otobüslerde, tavuk ve horoz gibi canlı hayvan taşınmayacak.

Bilette belirtilen yerin başka bir kişiye verilmesi durumunda, bilet parasının 3 katı tazminat ödenecek.

Yolcular, gemi kazalarında tazminat alma hakkına kavuşacak.

Sigorta yaptırmayan, 12 kişiden fazla yolcu kapasiteli gemilerin, limandan çıkışına izin verilmeyecek.

Deniz kazalarında, kurtarma ve yardım faaliyeti yapılırken, çevre korunacak. İskenderun'da ''Ulla'' gemisinin neden olduğu olaylar önlenebilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber