Diş fırçası, havlu ve traş bıçağına dikkat

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 17 Nisan 2007 16:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Prof. Dr. Hakan Şentürk, havlu, diş fırçası ya da tıraş bıçağının karışması nedeniyle Türkiye'de Hepatit B'nin daha çok ev içi temasla bulaştığını bildirdi

Avrupa Karaciğer Araştırmaları Derneği'nin (EASL) Barcelona'da düzenlenen 42. kongresinde, Hepatit B hastalığının teşhisi, seyri ve tedavisindeki yeni gelişmeler ele alındı. Kongrede çocuklarda özellikle de yeni doğanlarda kronik hastalığın oluşma riskinin fazla olduğuna dikkat çekildi. Hepatit B'nin, HIV virüsünden 100 kat daha kolay bulaştığı vurgulandı ve "Avrupa'da ana bulaşma nedeni cinsel temas ve mikroplu iğne veya kesici aletlerdir'' denildi.

EV İÇİNDE BULAŞIYOR

Aynı zamanda İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğretim üyesi de olan Türk Gastroenteroloji Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Şentürk, Türkiye'de 5 milyon aktif Hepatit B virüsü taşıyıcısı bulunduğunu, ancak bunlardan 2,5 milyonunun risk altında olduğunu, diğerlerinin ise bulaştırma ihtimalinin çok düşük bulunduğunu anlattı.

HALSİZ VE İŞTAHSIZSANIZ

Çoğu zaman hiçbir belirti vermeyen hastalığın genel bulgularını halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık olarak sıralayan Şentürk, ''Hepatit B, iki şekilde insandan insana bulaşır. Doğum esnasında anneden bebeğe ya da ev içinde. Türkiye'de ev içi bulaşma çok yaygın. İster istemez tıraş bıçağı, diş fırçası ya da havlu karışıyor. Hepatit B virüsü taşıyan bir kişinin aile fertlerini taradığımızda görüyoruz ki, o ailede her 3 kişiden 1'inde virüs bulunmakta'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber