Yolsuzlukla mücadele için 4 bin süper savcı

Haber Giriş : 08 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

DGM'lerin yerine kurulacak Örgütlü Suçlar Ağır Ceza Mahkemeleri'nin (ÖSACM) ardından, Yolsuzluk Mahkemeleri için de düğmeye basıldı. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin gündeminde bulunan ?Yolsuzlukla Mücadele Yasa Tasarısı? yasalaşırsa, bu alandaki suçlar için uzman mahkemeler kurulacak.

Büyük yolsuzluk davaları, işlendikleri il ve ilçeler yerine, sadece Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Diyarbakır, Erzurum, Trabzon, Adana ve Samsun'daki Yolsuzluk Mahkemeleri'nde görülebilecek. Tasarı, yolsuzlukla suçlananların yargılanabilmesi için izin şartını ortadan kaldırıyor. Buna karşın devlet erkanı için ?dokunulmazlık zırhı? korunuyor.

Çete halinde işlenen yolsuzluklarla, asgari ücretin bin katını aşan yolsuzluk davaları her mahkemede değil, yalnızca dokuz ilde, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından belirlenecek ağır ceza mahkemelerinde görülecek. Bu mahkemelerde birinci sınıf hâkimler görev yapacak. Bağlı illerdeki büyük yolsuzluk davaları özel mahkemelere nakledilecek.

4 bin süper savcı
Yolsuzlukla mücadele için 4 bin hâkim ve savcıya eğitim verilecek. Yolsuzluklar konusunda yargının elini kolunu bağlayan mevzuat sıkıntısını gidermeye çalışan Adalet Bakanlığı, yasaların etkili bir şekilde uygulanması için kolları sıvadı.

Hâkimlere verilecek eğitim için mali destek Avrupa Birliği'nden gelecek. Yolsuzlukla mücadele konusundaki kapasitenin artırılmasının hedeflendiği proje kapsamında Adalet Bakanlığı, hâkim ve savcılara yönelik eğitim seminerleri düzenleyecek.

Adliye ve kurulacak olan ÖSACM Başsavcılıkları'nda, yolsuzlukla mücadele konusunda savcılar belirlenecek ve yabancı dil bilenler yurt dışına gönderilecek. Gittikleri ülkelerde yolsuzlukla mücadele konusunda yapılan çalışmaları yakından inceleyecek olan savcılar, Türkiye'ye döndüklerinde, yolsuzlukla mücadelenin kapsamını artırmaya çalışacaklar.

Hâkim ve savcıların dışında, Emniyet ve Jandarma'nın ilgili birimlerine de yolsuzlukla mücadele seminerleriyle eğitim verilecek. Seminerlerde verilen yolsuzlukla mücadeleye ilişkin bilgiler kitap haline de getirilerek görevlilere dağıtılacak.

Yargılama hızlanacak
Yolsuzluk suçlarına bakacak olan savcılar, yargılamayı da hızlandıracaklar. Böylece davalar yıllarca sürmeyecek. Yolsuzluk mahkemelerinde savcıların yetkileri ve güvenceleri artırılacak. Yolsuzluk suçlarının soruşturmasını yapan savcılar, ?Çıkar Amaçlı Suç Örgütleriyle Mücadele Yasası?nın gizli izleme, dinleme gibi yöntemlerini de kullanabilecek.

Süper savcılar, Anayasa'da belirtilen Cumhurbaşkanı, Başbakan ve bakanlar gibi istisnalar dışında bütün kamu görevlileri hakkında, görev ve unvanlarına bakmadan ve izin almadan doğrudan doğruya takibat yapabilecek.

H.O.Tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber