Aynı şey söyleniyorsa, neden KHK düzeltilmiyor?

Birileri netleştirelim, kesinleştirelim diyor. Diğerleri, zaten dediğimiz o ama hayır, netleştirmeyelim, kesinleştirmeyelim, böyle kalsın diyor. Dahası, ısrar ettiğinize göre darbe hesaplarınız var diye saldırıya geçiyor. Özetle, yazılı metinde düzeltme istemeyi, gelecek darbelerin işini kolaylaştırmaya çalışmakla suçluyor.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 06 Ocak 2018 23:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Aynı şey söyleniyorsa, neden KHK düzeltilmiyor?

OHAL çerçevesinde çıkartılan 696 sayılı KHK'nın ciddi muğlaklık sorunları var mı? Var. Apaçık ortada. "Terör eylemleri"nden kastın ne olduğu belli değil. "Devamı"nın süresi belli değil. "Bastırılması"nın ne tür eylemleri içerdiği belli değil. İktidar sözcüleri de bu boşlukların farkında. O yüzden, (a) "terör eylemleri"nden sadece darbenin kendisinin kastedildiği; (b) "devam"ın, 15 Temmuz'un devamı olarak 16 Temmuz'la sınırlı olduğu; (c) darbenin "bastırılması" eylemlerinin tabii hukuki fiiller olması gerektiği... şeklinde beyanlarda bulunuyorlar.

Ama birincisi, bu ek izahatı gerektirecek hataların -- en azından ifade hatalarının -- ilk başta, metin yazılırken nasıl oluştuğunu (örneğin "darbe"nin yanında "ve terör eylemleri"nin de niçin ayrıca zikredildiğini, ya da neden 15 Temmuz dendiğini de 15-16 Temmuz denmeyip daha geniş bir tarif kullanıldığını) kimse açıklamıyor.

İkincisi, hükümetin gerçek maksadı mevcut metinde değil, şimdiki sözlü, informel düzeltmelerde somutlanıyorsa, gerekliliği zımnen kabul edilmekte olan bu düzeltmelerin neden metne -- 696 sayılı KHK'nın 121. maddesinin ve dolayısıyla 6755 sayılı Kanunun 37. maddesinin metnine - geçirilmediğine, kimse mantıklı bir açıklama getirmiyor, getiremiyor.

Üçüncüsü, bu düzeltmelerin belirtik olarak yapılmasında (yazılı metne geçirilmesinde) ısrar eden itiraz ve eleştiri sahipleri, gizil darbecilikle, FETÖ himayeciliğiyle, olası yeni darbe hazırlıklarına kol kanat germekle suçlanıyor.

Büyük problem şu: bizzat hükümet sözcülerinin yaptığı "kasıt budur" tarzı açıklamaların, iyi, güzel, anlaştık o zaman zannıyla metinde yer almasını istemek, nasıl bir darbe yandaşlığı? Birileri netleştirelim, kesinleştirelim diyor. Diğerleri, zaten dediğimiz o ama hayır, netleştirmeyelim, kesinleştirmeyelim, böyle kalsın diyor. Dahası, ısrar ettiğinize göre darbe hesaplarınız var diye saldırıya geçiyor. Özetle, metinde düzeltme istemeyi, gelecek darbelerin işini kolaylaştırmaya çalışmakla suçluyor.

Halil Berktay- Serbestiyet.com

Yazının devamı için Tıklayın

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber