Darbecinin iltica hakkına Atina'dan 'Türkiye' reddi

Yunanistan'a kaçan 8 darbeci askerden biri olan eski Yüzbaşı Süleyman Özkaynakçı'nın kabul edilen iltica hakkı Atina Yüksek İdare Mahkemesi tarafından 'Subaya iltica hakkı Türkiye ile ilişkileri zedeler' gerekçesiyle reddedildi. Hükümet'in itirazıyla alınan karar sonrası FETÖ'cü asker tekrar tutuklanıp cezaevine konulabilecek

Kaynak : Karar
Haber Giriş : 07 Ocak 2018 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Darbecinin iltica hakkına Atina'dan 'Türkiye' reddi

FETÖ'nün darbe girişimi 15 Temmuz sonrası Yunanistan'a cuntacı subaylardan birinin kabul edilen iltica talebi Atina Yüksek İdare Mahkemesi tarafından reddedildi. Alman haber ajansı dpa, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Yunanistan'a kaçan subaylardan birinin iltica talebinin Atina Yüksek İdare Mahkemesi tarafından geri çevrildiğini duyurdu. Yunan basınına dayandırılan haberlere göre sığınma talebinde bulunan subayın başvurusu, kamuoyu çıkarlarını gerekçe gösterilerek reddedildi. Mahkemenin kararında "subaya iltica hakkı verilmesinin Türkiye ile ilişkileri zedeleyebileceği" belirtildi. 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin ardından 8 FETÖ'cü subay 16 Temmuz sabahı Sikorsky tipi helikopterle Yunanistan'a kaçmış ve siyasi sığınma talebinde bulunmuştu. Yunan mahkemeleri, Türkiye'deki insan haklarının durumu nedeniyle Ankara'nın iade talebine şimdiye kadar olumlu yanıt vermemişti. Yunan makamları söz konusu subayın sığınma başvurusuna onay etmiş, ancak Yunan hükümeti ise bu karara Türkiye ile ilişkileri tehlikeye atacağı gerekçesiyle itiraz etmişti. Konuyu Yüksek İdare Mahkemesi'ne taşıyan Yunan hükümeti, subayların iade edilmeyeceğini belirterek ancak subaylara iltica hakkı da tanınmamasını istemişti. Atina'nın bundan sonrası için Avrupa Adalet Divanı'nın konuyla ilgili bir karar almasını umuyor. Öte yandan Yunanistan'daki yasal süreç de devam ediyor. İltica onayının iptali 15 Şubat'ta Yunan yargısı tarafından tekrar gözden geçirilecek.

Öte yandan hafta başında Hükümet Sözcüsü Dimitris Canakopulos, yaptığı açıklamada Yargıtay düzeyindeki Yunanistan Yüksek Mahkemesi'nin (Arios Pagos) geçen yıl 26 Ocak'ta Türkiye'nin darbeci 8 askerin iade talebini reddettiğini hatırlatarak, "İade konusu kapanmıştır. 8 asker, iltica taleplerinin sonucu ne olursa olsun iade edilmeyecekler" demişti.

EGE'DE 'ÇİPRAS HAREKETLİLİĞİ'

Muğla'nın Bodrum ilçesine 12 mil mesafedeki Kilimli (Kalimnos) adasını ziyaret eden Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, burada düzenlenen dini törene katıldı. Çipras, tören sonrasında yaptığı konuşmada, Kilimli'de bulunmaktan onur duyduğunu ifade ederek "Bugün burada, Kalimnos'da, Avrupa Birliği'nin doğu sınırlarında bulunuyoruz. Avrupa Birliği'nin doğu sınırlarında, Evros'tan Kastellorizo'ya (Meis) kadar Yunanistan'ın kalbinin çarptığını vurgulamak için mesaj vermek istiyoruz" ifadelerini kullandı. Konuşmasında, komşu ülkelere de mesaj göndermek istediğini ifade eden Çipras şöyle devam etti: "Komşularımıza da bir mesaj gönderelim. Barış, iş birliği ve dostluk mesajı ancak aynı zamanda da kararlılık mesajı. Egemenlik haklarımızı, uluslararası sözleşmelerden ve uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarımızı savunmakta kararlıyız."

Çipras'ın Kilimli adasına ziyareti Ege'yi de hareketlendirdi. 1 Türk savaş gemisi, 1 hucum botu ve 3 sahil güvenlik ekibi Kardak kayalıkları etrafında konuşlandı. Yunan kara sularında 1 hücum botunun da hazır bulunduğu gözlendi. Yunan Sahil Güvenlik Ekipleri "Türk Sahil Güvenlik Ekibi şu anda Yunan kara sularındasınız. Lütfen karasularımızı terk edin" ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber