Sınav harcaması dershaneyle sınırlı kalmıyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 20 Nisan 2007 12:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Durmuş Ali Başkan

OKS ve ÖSS hazırlığı için dershane ve özel derslere önemli miktarda bütçe ayıran veliler, sınavların yaklaşmasıyla bu kez dikkat eksikliği ve dağınıklığı sorununu giderme adına bütçelerini biraz daha kısarak, çocuklarına psikolojik destek sağlama arayışına giriyorlar.

AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, öğrenciler, haziran ayı içinde yapılacak OKS ve ÖSS'de başarılı olmak için çalışmalarını yoğunlaştırırken, "başarı" beklentisi içerisinde olan ailelerin sınav bütçesine, psikolojik danışma merkezleri maliyeti de eklenmeye başladı.

Sınavların yaklaştığı bugünlerde dikkat eksikliği ve dağınıklığı, başarısız olma endişesi gibi sorunların arttığına işaret eden psikolog ve psikiyatri uzmanları, özellikle nisan ayı ile birlikte kendilerine başvuranlar arasında öğrencilerin payının önemli miktarda arttığına işaret ediyorlar.

Velilerin bu merkezlerden aldıkları desteğin maliyeti ise aylık seanslar 3-4 olduğunda 300 YTL'yi buluyor.

Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.

Doç. Dr. Filiz Yurtal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ailelerin çocukları için yaptıkları harcamaların, çevrenin de etkisiyle gün geçtikçe arttığını söyledi.

Sınavlar yaklaştıkça ailelerde yaşanan gerilimin de yükseldiğini belirten Yurtal, "Çocuklarının sınavları kazanmasına odaklanan anne ve babalar, çocuğun duygusal gelişimini göz ardı ediyorlar, ancak psikolojik sorun gözlemleyince de tepkisiz kalmıyorlar" dedi.

"HERKES MUTSUZ"

Yurtal, sınav kaygısının etkilerinin çocukta baş göstermeye başlamasının ardından ailelerin bunun hemen giderilmesi için reçete yazacak, çocuğunun gerilimini azaltacak başka kaynaklara yöneldiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Sonuçta, çocuklar zamanlarının bir kısmını okulda bir kısmını dershanede geçirirken bir bölümünü de bozulan ruhsal dengesinin yeniden dengeye girmesi için kendisine önerilen ruhsal sağlık merkezlerinde geçirmeye başlıyorlar. Bu durum aile giderlerini etkiliyor. Bu kadar fedakarlık yaptığını düşünen anne ve babaların beklentileri de artıyor. Sonuçta anne ve baba gergin ve mutsuz, çocuk da gergin ve huzursuz oluyor." Çocuğun sınav kazanmasından çok anne ve babasını kazanmasının önemli olduğuna dikkati çeken Yurtal, "Bunun için de anne ve babanın sevgisini kazanmanın yolu sınavdan geçmemeli. Bu durum böyle devam ederse daha çok merkezlere ihtiyacımız olacak" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber