TV'lerdeki ?sihirli, büyücülü' filmler çocukların ruh yapısını altüst ediyor.

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 25 Nisan 2007 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Televizyonlarda yayınlanan sihir unsuru içeren film ve diziler çocukların gelişimini olumsuz yönde etkiliyor. Uzmanlar, çocukların bu yayınlardan korunması için anne ve babalara büyük görev düştüğünü söylüyor. Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, 7-8 yaşına kadar çocukların gerçeklik duygusunun gelişmediğini, sanalla gerçek arasındaki farkları ayırt edemediğini ifade ederek, özellikle 0-6 yaş arası çocukların dizilerdeki sihirleri gerçek gibi algılayabileceklerini belirtti.

Tembelliğe itebilir

Çocuklarla ebeveynlerin, dizilerden ne anladıklarını ve aslında ne anlatılmak istendiğini konuşmaları gerektiğini vurgulayan Tarhan, ?Çocuk bu tür dizileri izlerken anne babalar onlara doğru ve yanlışı anlatmalı. Yani çocuklara ?gerçek algılama' öğretilmeli? dedi. Sihir unsuru içeren dizilerin çocukların hayal gücünü harekete geçirdiğini anlatan Tarhan, ?Hayal kurmak zamanla çocuğu tembelliğe itebilir. Ya da gerçeklerden kaçıp, egosunu tatmin etme, kolaycılık ve zahmete girmeden elde etme yoluna götürebilir. Çünkü çocuk, gerçek dünyada yapamadığını hayal dünyasında yaparak kendini rahatlatıyor. Bu da çocuğu tembelliğe itiyor? diye konuştu. Tarhan, çocukların haftada 20 saatten fazla televizyon izlemelerinin risk oluşturduğuna işaret ederek, ebeveynlerin çocuklarını gözlemlemeleri gerektiğini belirtti.

Gerçekten koparlar

Büyü ve sihir içeren dizilerin çocukların ilgisini çektiğini belirten Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Dr. Ahmet Çevikaslan ise kendisine gelen hastalar arasında büyü ve sihir sohbetlerinden etkilenen çocukların başı çektiğini vurguladı. Çevikaslan, sihir ve büyü içeren dizilerin yapımcılarına ve ailelere tavsiyede bulunarak, ?Çocuk izleyicilerin duygusal ve zihinsel özellikleri hesaba katılmalı. Yapımcıların sorumluluğu yanında, anne babaların da evlerinde bu tür diziler için çocuklarına filtre görevi üstlenmeleri gerekiyor? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber