Diş estetiğiyle 10 yaş daha genç görünün

Haber Giriş : 26 Nisan 2007 10:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Güzellik bir bütündür. Daha genç ve güzel görünmeye karar verdiyseniz yolunuz önce diş hekiminden geçmeli.

Mükemmel bir sonuç için işe dişlerinizden başlamalısınız...

Dentart Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dt. Betül Yurteri, Mynet okurları için yazdı.

Botoks ve dolguyla yüzünüzdeki çizgileri sildirdiniz. Belki de daha radikal bir karar verdiniz ve estetik ameliyatla yüzünüzü gerdirdiniz. Artık daha genç ve güzel görünüyorsunuz. Ancak gülmediğiniz sürece? Çünkü gülümseyince ortaya çıkan yaşlanmış ve yıpranmış dişleriniz yüzünden bütün çabalarınız boşa çıkabilir.

Kararınız ister daha soft iğneli bir yöntem, ister plastik cerrahi olsun mükemmel bir sonuç için öncesinde diş hekiminin kapısını çalmanız şart. Bembeyaz ve bakımlı dişlerle daha genç ve çekici görünmeniz mümkün.

Dişlerimiz yaşlanır mı?

Dişler de bütün organlar gibi yaşlanır. Dişlerin deri gibi hücresel bazda yenilenme potansiyeli yoktur. Bu nedenle hem olağan aşınmaya bağlı tahribat hem de mikrobik tahribat ile dişlerimizde madde kaybı, renk değişimi gibi değişiklikler oluşur. Bu tahribatın derecesi kişisel ve profesyonel bakıma, genetik mirasa bağlı olarak oldukça değişir. Sağlıklı ağızlarda yaşlanma süreci dişlerin performansını pek etkilemez, ancak görünümlerini etkiler. Tabii dişlerin yaşlanma ve tahribatından söz ederken dişleri destekleyen dişeti ve çene kemiğinden de söz etmek gerekir. Bu dokuların belirli bir yenilenme potansiyeli vardır ancak bakımsız ağızlarda bu pek bir işe yaramaz.

Bugün kullandığımız teknikler ve malzemeler ile yaşlanma sürecini çok yavaşlatmamız ve hayat kalitesini en üst düzeyde tutmamız mümkündür. Diş hekimliğinin geldiği noktada bilinçli koruma ile idame ettirilen bir ağız sağlığı, diş hekiminin ufak tefek yardımları ile 30-40 yaşlar seviyesinde neredeyse dondurulabilinir.

Dişlerimizi nasıl genç tutabiliriz?

Birincil koşul diş hekiminin zamanında ve doğru müdahaleleridir. Altı ayda bir diş hekiminin yapacağı bakım ile dişler üzerindeki birikintilerin temizlenmesi ve dişlere cila sürülmesi gerekiyor. Böylelikle mikrobik zararların şansı azalırken, dişlerin rengi açılır. Ayrıca artık günümüzde, diş dokusuna zarar vermeden klinikte uygulanan beyazlatma işlemi ile dişlerin rengi birkaç ton açılabiliyor. Dişlerin yaşlı gözükmesine neden olan bir diğer olay ise aşınma ile diş boylarının kısalmasıdır. Dişler kısaldıkça dişlerin her birinin kendilerine has şekilleri deforme oluyor, dişler tek tek yerine daha blok tarzda algılanır hale geliyor ve aynı zamanda da dudakları takip eden kavisleri bozuluyor. Bu çok belirgin bir şekilde dişlerin estetiğini olumsuz olarak etkiler, gülümsemenin ahengini bozar. Dişleri doğal boylarına yaklaştırarak ve şekillerini düzelterek daha bir genç gülümseme elde etmek bugünün en son teknoloji seramikleri ve yapıştırıcıları ile mümkün.

Bir diğer önemli konu ise dişleri çevreleyen, destekleyen çene kemiklerinin durumu. Mümkün olduğunca çene kemiklerini orijinal boyutlarında tutmamız gerekiyor. Çünkü alt ve üst çene kemiklerimiz dişlerimiz ile beraber dudak ve yanaklarımıza içerden destek oluyor ve dolgunluk yapıyorlar. Mesela diş kaybı durumlarında dişin çekildiği bölgede kemik erir ve etrafındaki dişlerin pozisyonları, sıralanışları bozulur.Bu da yanak ve dudaklarda çöküntülere sebep verebilir. Bunu önlemenin en başarılı yolu diş kayıplarını implant tedavisi ile gidermektir.

Dişlere yapılan her estetik müdahale her zaman doğru olmayabilir. Yanlış uygulamalarda ağızlarda ilk göze çarpan doğallığın kaybolmasıdır. Burada yapılan hatalar çoğunlukla dişlerin şekilleri ve birbirleri ile olan oranlarının doğru olmamasından kaynaklanıyor. Tabii bir diğer önemli yanlış ise yapılan restorasyonların kişiye özel, onun gülümseyişine özel olarak yapılmamasıdır. Köşeli veya fazlasıyla yuvarlak, bir çizgi üzerinde dizilmiş dişler ne yazık ki yapma olduklarını haykırırlar. Halbuki bazen hafif bir asimetri ve hafif bir aşınma emaresi doğallığı verir ve ilk bakışta dişlerin yapılmış olduğu gözümüze takılmaz. Amaç her zaman sağlıklı olan ve sağlıklı görünen dişler elde etmek olmalıdır. Diş estetiğinde hedeflenen hiçbir zaman bembeyaz kocaman dişler yaparak 60 yaşındaki bir hastaya 18 yaş dişleri vermek değildir. Hedefimiz sadece güzel yaşlanmaya yardımcı olmaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber