Son yılların en büyük Öğretmen eylemi:Ne istiyorlar?

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 27 Nisan 2007 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) ek ders ücretlerini kesintiye uğratması ve yönetici atamada sınavı kaldıran bir yönetmelik hazırlaması üzerine önceki gün öğretmenler meydanlara çıktı. MEB'in uygulamalarını protesto etmek amacıyla bir günlük hasta sevki alarak okula gitmeyen öğretmenler, yaptıkları gösterilerde Bakan Hüseyin Çelik'in istifasını istedi.

Türkiye'nin pek çok ilindeki sevk eylemi, Eğitim-Sen, Türk Eğitim-Sen, Eğitim-İş ve Bağımsız Eğitimciler sendikaları üyelerinin geniş katılımıyla gerçekleşti. On binlerce öğretmen iş bırakırken, eğitim çalışanlarını eyleme iten başlıca nedenler şöyle sıralandı:

Atama tepkisi

Öğretmenlerin tepki gösterdiği düzenlemelerin ilki 13 Nisan'da yürürlüğe girdi. Yönetici Atama Yönetmeliği'yle okul müdürü ve müdür yardımcılarının atanmasında koşul olan tüm sınavlar kaldırıldı. Atamalar, merkezde bakanın, taşrada il milli eğitim müdürlerinin inisiyatifine bırakıldı.

Eğitim-Bir Sen dışındaki eğitim sendikaları, "Atamalarda bilimsel kriter kalmadı. AKP il ve ilçe merkezleri, atama merkezine dönüşecek" diyerek yönetmeliğe karşı çıktı.

Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, yönetici olarak atanacak kişilerin AKP il teşkilatlarında belirlendiğini öne sürerek, "İmam hatip lisesi veya din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olmak, atamada yeterli hale getirildi" dedi.

Maaşlarda 100-200 YTL kesinti

Öğretmenlerin ikinci itirazı, ek ders ücretleriyle ilgili. MEB, 2006'da ek dersler için saat başı ücreti 5.5 YTL'ye yükseltti. Ancak, bu yıl yayımladığı bir genelgeyle öğretmenlerin ek ders kazanımlarını sınırlandırdı. Milli ve dini bayram tatil günleriyle öğretmenlerin bayram kutlamaları için geçirdikleri süreler, ek ders ücreti dışına çıkarıldı.

İzin ya da hastalık gerekçesiyle 2 gün okula gidilememesi halinde, o haftaki ek ders ücretinin tamamı kesilmeye başlandı. Bu nedenle öğretmenlerin maaşlarında 100-200 YTL'lik düşüş meydana geldi. Önceki uygulamada, öğretmenlerin yalnızca izinli oldukları günlerin ek ders ücretleri kesiliyordu.

'Sözleşmeli öğretmenlik insanlık dışı'

Bakan Çelik, "öğretmenliği sözleşmeli hale getiren ilk bakan" olarak sendikaların tepkisini çekti. Sözleşmeli öğretmenliği insanlık dışı uygulama olarak nitelendiren sendikalar, bu uygulamaya son verilmesini istedi. Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın 2004'teki toplu görüşmelerde, "Grevli-toplu sözleşmeli sendika hakkını vereceğim, daha ne istiyorsunuz?" ifadesini hatırlatan sendikalar, aradan 3 yıl geçmesine karşın bu sözün yerine getirilmediğini hatırlattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber