Polislerin tamamı trafik cezası yazabilecek, fahri trafik müfettişliği kaldırılacak

Haber Giriş : 12 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sürücüler, trafik polisinin yanı sıra diğer polislerle de muhatap olacak. Emniyet'in yeni uygulamasına göre 200 bin polise ceza tutanağı düzenleyip trafiği denetleme yetkisi veriliyor. Suiistimallerin artması sebebiyle de fahri trafik müfettişliğine son veriliyor. Alınan tedbirlere ve yapılan uyarılara rağmen trafik kazalarının azaltılamaması, yetkilileri yeni arayışlara zorluyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü, trafik denetimini daha etkin hale getirmek amacıyla düğmeye bastı. Buna göre 200 bin kişilik teşkilattaki bütün polisler, verilecek eğitimin ardından trafik polisinin olmadığı yerlerde görev yapacak. Aynı memurlar ceza tutanağı düzenleyip trafiği denetleme yetkisine de sahip olacak.

Sistemin oturmasıyla istismara açık olduğu görülen fahri trafik müfettişliği uygulamasına da kademeli şekilde son verilmesi planlanıyor. Avrupa ülkelerinde de asayiş polisi gerektiğinde trafik polisliği görevini yerine getiriyor. Dünya trafik kazaları liginde üst sıralarda yer alan Türkiye'de, sürücülerin her an ve her yerde denetlendiği hissinin verilmesi amacıyla Emniyet, 1997'de fahri trafik müfettişliği uygulaması başlattı.

Müfettişlerin sayısı zaman içinde 11 bine yükselerek neredeyse trafik polislerinin yarısına ulaştı. Bazı illerde fahri görevli sayısı polisleri geride bıraktı. Ankara'da 650 trafik polisi bulunurken, 3 bin fahri müfettiş var. Kural ihlali yapan sürücülerin korkulu rüyası haline gelen müfettişlerin bir yılda kestikleri ceza sayısı 250 bini aştı. Ancak bu cezalara sürücülerin itiraz etmesi uygulamayı tartışmalı hale getirdi. Emni- yet, şimdilerde trafik denetimlerin- de 200 bin polisin tamamından faydalanmayı planlıyor.

Müjdat Gezen, Erman Toroğlu ve Aziz Yıldırım gibi pek çok ünlü isim fahri olarak sürücüleri denetliyordu. Yasaların, trafik zabıtasının bulunmadığı yerlerde diğer polislere trafiği düzenleme yetkisi verdiğini hatırlatan üst düzey bir Emniyet yetkilisi, ?Önümüzdeki günlerde polislere trafik konusunda seminerler verilecek. Trafik polisinin bulunmadığı yerlerde amirlerinin görevlendirmesiyle birlikte ceza tutanağına da sahip olacak bu polisler, trafiğin düzenlenmesinde görev alacak.? diyor. Aynı yetkili uygulamanın yaygınlaşmasıyla birlikte fahri trafik müfettişliğine de son verileceğini belirtiyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Uygulama ve Denetleme Daire Başkanlığı yetkilileri tüm polislere trafiği düzenleme yetkisi verilmesinin denetimde etkinliği sağlayacağını savunuyor. Trafik polislerinin 8 saat olan mesailerini kavşaklarda ara vermeden yerine getirdiğini hatırlatan yetkililer, yeni düzenleme ile bu polislerin görev yükünün de azalacağını belirtiyor.

Geçici fahri müfettişlik iptal edildi. Emniyet kaynakları, terminal trafik noktalarında görevli polisler tarafından çıkış yapan otobüslerde, kapalı zarfla görevlendirilen yolcu geçici fahri trafik müfettişliği uygulamasına da son verildiğini açıkladı. Bu yolcular, seyahat boyunca gizli bir şekilde otobüs ve şoförleri denetliyordu. En çok fahri müfettiş Ankara'da. Başkent Ankara'da 2 bin 999, İstanbul'da bin 511, İzmir'de ise bin 117 fahri trafik müfettişi görev yapıyor. 2001 yılında toplam sayıları 9 bin 117 olan müfettişler, 2002'de 10 bin 977'ye, 2003'te ise 11 bin 16'ya çıktı. Son 5 yılda fahri müfettişlerin kestiği ceza miktarı ise yaklaşık 20 trilyon lira. 2002 yılında 248 bin sürücüye ceza tutanağı düzenleyen müfettişlerden 2001 yılında ise 298 bin sürücü ceza yemiş.

Sayıları her geçen gün artan fahri trafik müfettişlerinden 2003 yılında 813'ünün müfettişliği iptal edildi. Bunlardan 381'i eğitime katılmadıkları, 124'üne de alkollü araç kullanmaları gerekçe gösterildi. 29 müfettiş, hakim ve savcı kararı ile, 83'ü de istifa yoluyla görevini bıraktı. 70 müfettiş ise vefat etti. Ayrıca görevi suiistimal eden 47, trafik polisine görevi esnasında müdahale eden 7 kişi ile birlikte toplam 813 fahri müfettişin müfettişliğine son verildi.

Öte yandan Türkiye Fahri Trafik Müfettişleri Derneği Başkanı İhsan Memiş, trafik denetiminde polislerin tamamının yetkilendirilmesinin bu alanda büyük bir imtiyaza yol açacağını savundu. ?Denetimin tümünün kamu otoritesince yerine getirilmesi yolsuzluk, hortumculuk gibi suiistimalleri de beraberinde getiriyor. Bu durum erozyona neden oluyor.? diyen Memiş, kendilerinin ise mümkün olduğunca, Emniyet teşkilatının erozyondan uzak olmasını istediklerini söyledi. Memiş, bu yüzden her türlü denetimin sivillerle paylaşılmasının önemli olduğunu ifade etti. Memiş, fahri müfettişlerin yetkilerini istismar ettiği iddiası ile ilgili olarak da bu müfettişlerin Emniyet Genel Müdürlüğü'nce seçildiğini hatırlattı.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber